Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Konečne si časť obyvateľstva vydýchne: Nastáva nové uvoľnenie opatrení v režime OP
Zdielať na

Konečne si časť obyvateľstva vydýchne: Nastáva nové uvoľnenie opatrení v režime OP

Archívne video

uvoľňovanie opatrení

SLOVENSKO / Od 25. decembra nastane uvoľnenie opatrení pre očkovaných a prekonaných. V režime OP budú platiť určité výhody v rámci ubytovacích služieb a gastronómie.

Na čo sa v režime OP môžu ľudia po novom tešiť?

Od soboty 25. decembra bude pre OP platiť v rámci ďalšej fázy uvoľňovania opatrení nasledovné:

  • otvorenie hotelov a penziónov
  • spoločné ubytovanie pre členov spoločnej domácnosti
  • wellness pre ubytovaných hostí
  • donáška stravy na izbu
  • ubytovanie len s negatívnym testom (PCR, Ag, samotest v hoteli)

Bude teda platiť, že ak sa chcete ubytovať, je povinné preukázať sa aj negatívnym Covid testom PCR alebo nie starším ako 72 hodín, alebo antigénovým testom nie starším ako 48 hodín. Možnosťou je aj nazálny antigénový test vykonaný priamo na mieste. Reštauračné zariadenia budú fungovať výlučne vo forme donášky stravy na izbu a ubytovanie v rámci jednej izby by malo byť povolené len pre členov jednej domácnosti. Spoločenské priestory ostanú v hoteloch zatvorené. 

Ministerstvo zdravotníctva SR

Zákaz vychádzania a jeho výnimky

Naďalej ostáva v platnosti zákaz vychádzania, ktorý je v platnosti od 17. decembra 2021 v čase od 20:00 hod. do 05:00 hod. nasledujúceho dňa. Ten by mal ostať v platnosti najneskôr do 9. januára 2022. Výnimky zo zákazu vychádzania platia aj naďalej tie isté, akurát sa k nim pridáva aj spomínané uvoľňovanie pre skupinu OP. Výnimky sú napríklad cesta do a z práce (potrebné potvrdenie od zamestnávateľa), cesta k lekárovi, do lekárne a na pohotovosť alebo aj cesta v rámci starostlivosti o blízku osobu, ktorá je na to odkázaná. Návštevy blízkych počas sviatkov až do 9. januára 2022 nebudú povolené. Ako avizoval minister zdravotníctva Lengvarský, výnimky neplatia pre „tvorenie bublín“ s inými domácnosťami.

Čo sa po novom myslí pod pojmom OP?

V prvom rade O ako očkovaní:  

  • osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19 s dvojdávkovou schémou
  • osoby najmenej 21 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19 s jednodávkovou schémou
  • osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19, ak bola prvá dávka podaná do 180 dní od prekonania ochorenia
  • deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku
  • osoba, ktorá má kontraindikáciu očkovania proti Covid-19 v zmysle odborného usmernenia MZ SR a zároveň sa preukáže certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR a negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu nie starším ako 72 hodín od odberu alebo negatívneho výsledku Ag testu nie starším ako 48 hodín od odberu.

A následne P ako prekonaní:

  • osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Uvedenú skutočnosť je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast vydaného na základe antigénového testu vykonanom v MOM, vydaného do 15.11.2021.

Kapacitné obmedzenie na 75 % a čistota pol života

Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania platí obmedzenie kapacity na 75%. Po novom platí zvýšená frekvencia upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch prostriedkami s virucídnym účinkom, vybavenie hygienických zariadení tekutým mydlom a papierovými utierkami. Wellness v ubytovacích zariadeniach môže byť otvorené pre 30 ľudí maximálne za podmienky, že je 1 osoba na 25 metrov štvorcových . 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy