Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rekordne vysoké ceny v roku 2022: Nevyhneme sa ani zdraženiu za dodávku tepla
Zdielať na

Rekordne vysoké ceny v roku 2022: Nevyhneme sa ani zdraženiu za dodávku tepla

SLOVENSKO / Rekordne vysoké ceny plynu sa v roku 2022 podpíšu aj pod vyššie účty za dodávku tepla. Napriek tomu, že regulačný úrad stanovil pre teplárne cenový strop, zdraženiu sa nevyhneme. Ako to pocítime na našich peňaženkách, bude závisieť aj od toho, v ktorej časti Slovenska bývame.

Faktúry za teplo sa zvýšia

Čím drahší plyn, tým vyššie faktúry. Od januára 2022 si tak budeme musieť na teplo vyčleniť v peňaženkách o niekoľko eur navyše. "Slovenským domácnostiam sa v roku 2022 náklady na teplo priemerne zvýšia o 4 eurá a 39 centov," tvrdí hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Radoslav Igaz. 

Zdražovanie ale mohlo byť aj citeľnejšie

Väčšina teplární nakupovala plyn za ceny z prvého polroka roka 2021. Našli sa ale aj také, ktorým s cenou musel pomôcť regulačný úrad. "Pre nich a ich domácnosti bude ten nárast cien tepla výraznejší ako v priemere, keďže nakupovali za podstatne vyššie ceny, ako boli v prvom polroku 2021," informuje analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida.

Pri aktuálne rekordných cenách sa u týchto teplární nedali vylúčiť ani výpadky v dodávkach. Regulačný úrad im ale umožnil nakúpiť plyn za nižšiu cenu. "Týmto krokom zabezpečil to, že nedôjde k žiadnym výpadkom dodávky tepla pre slovenské domácnosti v aktuálnej vykurovacej sezóne," vysvetľuje Igaz. Pri troch štvrtinách tepla bude preto nárast cien minimálny, prípadne žiadny a len pri 10 % stúpne cena o viac ako 19 eur. "Ak ten stav bude pretrvávať aj v prvom polroku 2022, tak bohužiaľ sa to premietne do cien tepla aj na rok 2023," konštatuje Badida. Európska únia však presadzuje postupný odklon od plynu, ktorý dnes na Slovensku používa na vykurovanie takmer 60 % domácností.

Moderná alternatíva kotlov na tuhé palivá

"Pokiaľ by mali meniť svoje aktuálne zdroje za nejaké nové, tak zhruba 35 % Slovákov by uprednostnilo fotovoltaiku, ale predovšetkým na teplú vodu," hovorí výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. Zaujímavý, no dosť znepokojujúci je fakt, že pätina Slovákov by ako svoj nový tepelný zdroj chcela nainštalovať kotle na tuhé palivá, teda uhlie a drevo. No práve za znečisťovanie ovzdušia nimi čelíme žalobe od Európskej komisie. Riešením by preto mohli byť moderné kondenzačné kotle. "By nedošlo k žiadnym uviaznutým investíciám, pretože tieto kotle môžu v budúcnosti spaľovať aj vodík," konštatuje Kvasňovský.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy