Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gastropodnikateľom svitá na lepšie časy. Vláda sa dohodla na otvorení - ale až po sviatkoch
Zdielať na

Gastropodnikateľom svitá na lepšie časy. Vláda sa dohodla na otvorení - ale až po sviatkoch

BRATISLAVA / Majitelia gastroprevádzok si dnes od vlády vypočuli dve kľúčové správy - dobrú a zlú. Svoje prevádzky síce budú môcť otvoriť, no najskôr po novom roku. Koalícia sa tak dohodla na kompromise. Kým šéf rezortu zdravotníctva presadzoval termín po 9. januári, ministri troch zvyšných strán navrhovali oveľa skoršie otvorenie. Deň "D" pre reštaurácie by tak mal nastať 3.1.

"Skúste si predstaviť žiť z 10 % vašej výplaty pol roka. Tak takto asi funguje gastro na Slovensku," povedal majiteľ kaviarne Martin Kamenský. "Tá pomoc je nedostatočná, my krachujeme, to je holý fakt, a okrem toho je zle komunikovaná a nechodí absolútne včas," uviedol majiteľ barov v Bratislave Michal Kružlík. 

Reštaurácie sú na kolenách, sú naďalej zatvorené a na ich nevôľu to tak zostane minimálne do konca roka. Dnes im bliklo svetielko nádeje. Politici napokon vypočuli zúfalé výkriky podnikateľov v gastro sektore a od tretieho januára im umožnia znovu otvoriť prevádzky pre očkovaných a zrejme aj pre prekonaných, avšak s obmedzením kapacity na polovicu. 

Dlhšie čakanie minister odôvodnil vysokým epidemiologickým rizikom v prevádzkach, kde sú ľudia bez rúška. "Chceme do konca roka zaočkovať tých ľudí, ktorých máme ešte v čakárni a tým ich ochrániť," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

"Je v tom politika, musí v tom byť politika, pretože politici nesieme zodpovednosť a musíme hľadať rovnováhu medzi otváraním a ochranou verejného zdravia," uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. 

Otváranie prevádzok určite poteší majiteľov gastroprevádzok, ale aj ich zákazníkov, ktorí by na jedlo v plastových obaloch najradšej čím skôr zabudli. Na prílišný optimizmus je však ešte priskoro. Šíriaci sa variant omikron a blížiace sa sviatočné stretnutia rodín, by mohli toto rozhodnutie zmeniť.

"Zmeniť názor sa dá stále, stať sa môže všetko," povedal Lengvarský. Otvorenie prevádzok by mal byť iba prvý krok k záchrane gastra, nasledovať by ho mal ďalší.

"Zníženie DPH pre reštauračné služby dokonca až na 5 %. To je jediná možnosť, ktorá celému tomuto trhu gastro pomôže," uviedol Ján Laš, iniciatíva Zachráňme gastro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy