Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počasie nás opäť nepoteší: Štedrý deň prinesie zmenu. Vianoce budú na blate
Zdielať na

Počasie nás opäť nepoteší: Štedrý deň prinesie zmenu. Vianoce budú na blate

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Aj keď nás súčasné chladné počasie naplnilo nádejou, že bude pokračovať aj cez sviatky, nestane sa tomu tak.

Čakajú nás mrazivé noci 

To, že sa nachádzame v chladnom vzduchu, môžeme demonštrovať na teplote v noci. Tá poklesla poriadne hlboko pod nulu, v Slovenskom raji, v blízkosti Dobšinskej ľadovej jaskyne bolo až pod -20°C. Ešte aj táto nasledujúca noc bude poriadne mrazivá. Pokles teploty bude v intervale -4 až -12°C, v dolinách a kotlinách bude ešte silnejší mráz, opäť až do -20°C.

Stále sa budeme nachádzať vo vysokom tlaku, ale ten už bude výrazne klesať a k nášmu územiu sa priblíži teplý front. Cez deň je predpoklad oblačnej oblohy , postupne až zamračenej s ojedinelým slabým snežení. Denná maximálna teplota dosiahne na -7 až -2°C, na západe a juhu stredného Slovenska bude od -2 do 2°C. Zosilnie vietor od juhu, ten môže mať v nárazoch rýchlosť až okolo 50 km/h.

Štedrý deň prinesie zmenu

Od západu k nám postúpi teplý front. Ten sa prejaví najskôr snežením, ktoré ale začne od západu postupne v priebehu ranných hodín prechádzať do dažďa so snehom, na západe môže byť postupne iba dážď. Sneženie v severných okresoch bude aj výdatné, a môže spôsobovať problémy na sviatočných cestách. Teplota v noci ešte poklesne na 0 až -5, vo východnej polovici miestami okolo -7°C, takže sa môže tvoriť aj poľadovica.

Hranica sneženia sa bude dvíhať, na asi 600 - 700 m. Výrazne sa oteplí, denná maximálna teplota bude od 0 do 4, na západe a juhu stredného Slovenska od 4 do 9°C. Rozfúka sa najskôr južný, potom prevažne západný vietor do 35, v nárazoch až okolo 55 km/h. Na horách bude viať prudký vietor až víchrica. Vianočné sviatočné dni budú úplne pod vplyvom Vianočného oteplenia, ktoré sa v našich zemepisných šírkach vyskytuje niečo medzi 7-8 zimami z desiatich, je to teda veľmi častá singularita v chode počasia.

Oba dni budú zamračené, s častými zrážkami, od asi 700-800 m snehovými. Teplota v noci bude klesať pod nulu najmä v dolinách a kotlinách, do -4/-6°C, inde sa bude udržiavať okolo 0°C. Cez deň bude na teplomeroch od 2 do 6°C, chladnejšie sa môže udržať na severovýchode krajiny. Oteplenie príde a príde aj do hôr, kde môže zhoršiť kvalitu snehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy