Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Povodne aj tornáda. Počasie dokázalo minulý rok prekvapiť
Zdielať na

Povodne aj tornáda. Počasie dokázalo minulý rok prekvapiť

BRATISLAVA / Minulý rok bol z hľadiska počasia v prvom rade premenlivý. Nečakané výkyvy prekvapovali Slovákov, pričom sme v uplynulých dvanástich mesiacoch zažili aj niekoľko extrémnych prípadov.

"Vidíme, že červená farba na mape v priebehu roka dominuje, ale aj tých studených období tu nájdeme viac," hovorí meteorológ Peter Jurčovič pri hodnotení vlaňajšej meteorologickej situácie. Poukázal aj na niektoré zaujímavé javy ovplyvňujúce naše podmienky. Zima síce nebola obzvlášť tuhá, no zaskočila svojou dĺžkou, čo sa prejavilo aj na neskorom príchode jari. Suchý apríl znamenal slabú úrodu a následné povodne klíčeniu takisto nepomohli.

Prelom prázdninových mesiacov bol charakterizovaný extrémnym suchom, no leto sa tiahlo až do konca septembra, pričom jeseň sme akosi preskočili. Už v novembri hlásila Bratislava snehovú kalamitu a na severe Slovenska zažili mnohí obyvatelia dnes málo vídané idylické biele Vianoce.

Vyskytli sa ale aj extrémy, ktoré sme v minulosti vídali skôr v iných končinách. Tornáda zasiahli dve obce na východe, koncom apríla to bolo Ploské, v auguste zas Petkovce. Už spomínané povodne sú však na Slovensku bežným javom, čo po pretrhnutí hrádze môžu potvrdiť obyvatelia Rudna nad Hronom. Vôbec najšialenejším mesiacom bol september, keď sa so zrážkami roztrhlo vrece a okrem niekoľkých zatopení spôsobili aj problémy v hlavnom meste. "V Bratislave vtedy po búrke napršalo 49 milimetrov za deň, čo je takmer celomesačné množstvo," potvrdzuje Jurčovič.

Nič podobné sa však v novom roku zatiaľ neočakáva. Do januára sme vstúpili s občas až jarnými teplotami, 14 stupňov Celzia na juhozápade hovorí za všetko. Pravý nápor zimy však podľa zahraničných expertov má ešte len prísť. "Naznačujú, že v januári by prvá tretina mesiaca mohla byť chladnejšia o dva alebo tri stupne oproti dlhodobému priemeru," vysvetľuje Jurčovič. V najbližších týždňoch sa ale ešte na sneh veľmi nepozrieme, výdatné zrážky by mali prísť až vo februári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy