Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda schválila odmeny pre zdravotníkov. Do pomoci ale nezahrnula vodičov sanitiek
Zdielať na

Vláda schválila odmeny pre zdravotníkov. Do pomoci ale nezahrnula vodičov sanitiek

SLOVENSKO / Najnovšie uznesenie vlády o odmene 350 eur pre zdravotníckych zamestnancov nahnevalo vodičov sanitiek. Tí sa do schémy odmeňovania nedostali. Podľa ministerstva zdravotníctva nemajú zdravotnícke vzdelanie a preto majú smolu. Sklamaní vodiči tvrdia, že ich vláda prehliada a diskriminuje.

"Riskujú svoje zdravie, sú preťažení... nárok nemajú," povedal predseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby Michal Bahelka. "Je mi z toho smutno, nemali by sme byť z toho vyňatí," uviedol vodič Peter Ďuráč. 

Odmenu nedostanú nielen vodiči dopravnej zdravotnej služby, ale ani vodiči záchrannej zdravotnej služby. "Asociácia považuje takéto rozhodnutie vlády za diskriminačné," povedal Bahelka. 

"Chceli sme to urobiť čo najspravodlivejšie a preto sme ako kritérium dali, že musia mať zdravotnícke vzdelanie," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Na to, aby jazdili sanitkou však šoféri zdravotnícke vzdelanie mať nemusia. Väčšina z nich ho ani nemá. Napriek tomu aj oni pracujú od začiatku pandémie v prvej línii. "Je to nespravodlivé. Vozíme aj my covidových pacientov, imobilných, často ideme aj traja, tie peniaze by sme si zaslúžili," uviedol Ďuráč. 

Toto je napríklad vodič záchranky z Myjavy. Do trenčianskej nemocnice dnes priviezol pozitívneho pacienta v ťažkom stave. Je vystavený rovnakému riziku ako jeho dvaja kolegovia. Na rozdiel od nich, on na odmenu nárok nemá.

Na odmeny nebude mať nárok okolo 1300 až 1500 vodičov. Ministerstvo zdravotníctva trvá na tom, že je to spravodlivé a nateraz sa nič meniť nechystá. "Vyzývame vládu, aby to uznesenie zmenila a vodičov tam dala naspäť," uviedol Bahelka. 

Vodiči sanitiek vláde odkazujú – pokiaľ prestaneme jazdiť, bude to pre vládu katastrofa. "Prepravíme mesačne 100 000 pacientov," dodal Bahelka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy