Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nuvaxovid mieri na Slovensko: Môže byť alternatívou pre ľudí, ktorí odmietajú očkovanie
Zdielať na

Nuvaxovid mieri na Slovensko: Môže byť alternatívou pre ľudí, ktorí odmietajú očkovanie

SLOVENSKO / Vakcína Nuvaxovid od spoločnosti Novavax, ktorá dostala zelenú od Európskej liekovej agentúry aj Európskej komisie mieri aj na Slovensko. Piata uznaná vakcína tak bude platiť vo všetkých členských štátoch Európskej únie. Tradičná proteínová vakcína by mala mať vysokú účinnosť a slabé nežiadúce účinky.

Nuvaxovid je vakcína založená na inom princípe ako doposiaľ podávané vakcíny Pfizer-BioNTech, Modenuvaxovidrna alebo AstraZeneca či Johnson & Johnson. Vakcína od spoločnosti Novavax využíva technológiu, ktorá je dobre známa už desiatky rokov. Vakcína by mohla byť alternatívou pre ľudí, ktorí odmietajú dať sa očkovať vektorovými alebo mRNA vakcínami. Ide o dvojdávkovú vakcínu. Proteínové vakcíny majú sľubnú účinnosť a slabé nežiaduce účinky, no ich vývoj trvá dlhšie. Novavax využíva technológiu založenú na stabilnom preparáte skladovanom medzi dvomi až ôsmimi stupňami. Môže byť preto umiestňovaná v bežných chladničkách. Táto technológia sa používa napríklad pri vakcínach proti chrípke, žltačke typu B či rakovine krčka maternice.

Účinnosť vakcíny bola potvrdená v dvoch hlavných klinických skúšaniach u dospelých od 18 rokov. Klinické skúšania spolu zahŕňali viac ako 45 000 účastníkov. Výsledky oboch štúdií teda preukázali vysokú účinnosť vakcíny. "Tá účinnosť je porovnateľná s mRNA vakcínami a je to asi 90 %," vyjadril sa prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška. Ide ale o účinnosť proti prvotnému vírusu, voči omikronu je ešte stále otázna.

Pozorované nežiaduce účinky boli zväčša miernej až strednej intenzity a odzneli do niekoľkých dní po očkovaní. "Medzi najčastejšie nežiaduce účinky vakcíny patrí citlivosť a bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, nevoľnosť a vracanie," vyjadril sa Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Európska únia si už objednala 200-miliónov vakcín Novavaxu. Slovensko si z toho zakontrahovalo 340-tisíc dávok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy