Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výstavba R2 obchvatu Košíc je v ohrození. Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť súťaž
Zdielať na

Výstavba R2 obchvatu Košíc je v ohrození. Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť súťaž

BRATISLAVA / Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť súťaž na výstavbu úseku rýchlocesty R2 – juhovýchodného obchvatu Košíc. Minister dopravy Andrej Doležal považuje dôvody rušenia za nezmyselné.

Minister dopravy informoval o zrušení plánu výstavby diaľnice R2 Košice-Čadca. "Košice sa najbližšie dva roky nedočkajú diaľnice do Čadce," uviedol Andrej Doležal. Úrad pre verejné obstarávanie nariadil zrušiť súťaž krátko pred podpisom zmluvy.

Ministerstvo uviedlo, že Slovensko stojí pred veľkou výstavbou diaľníc. "Momentálne máme desať dní na odvolanie a my urobíme všetko preto, aby sa nám výstavba podarila," povedal Doležal. 

"Táto diaľnica nie je dôležitá len pre Košice, je to významnou cestou aj pre ekonomiku. Súťaž bola vyhlásená pred dvomi rokmi a mysleli sme si, že to bude jednoduché. Zo začiatku neboli žiadne problémy to, čo je nám vytýkané je nezmyselné," povedal riaditeľ NDS Vladimír Jacko. 

Súťaž bola vypísaná ešte v roku 2018, kde ministerstvo dopravy dostalo 400 miliónov eur z eurofondov. Doležal poukazuje aj na problém s prípadným čerpaním eurofondov, ktoré boli určené práve na tieto účely. "Za dva roky nemáme šancu vyčerpať fondy, ktoré sme dostali," uviedol Doležal. 

Výstavba R2 bola plánovaná na 36 mesiacov, stavebné práce mali byť začaté začiatkom roka 2022. "Keby nám poskytli nejakého odborníka, alebo nám to rozumne vysvetlili. Možno by to bolo neskôr, ale tá diaľnica by bola," komentoval situáciu Doležal. 

Doležal chce poukázať najmä na nezmyselnosť UVO. "Je rozdiel keď to dajú právnickým osobám ako niekomu na stavbe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy