Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Požiar v zariadení sociálnych služieb: O život prišiel 40-ročný muž
Zdielať na

Požiar v zariadení sociálnych služieb: O život prišiel 40-ročný muž

OSADNÉ (OKR. SNINA) / Hasiči od skorých ranných hodín zasahovali pri požiari domu sociálnych služieb v Osadnom v okrese Snina. Keď zamestnanci zbadali, čo sa deje, neváhali ani sekundu a bezbranných ľudí ratovali napriek tomu, že sami boli v ohrození. Nemali nič, čo by ich pred ohňom chránilo a v hustom a štipľavom dyme klientov hľadali iba po hmate. Žiaľ, jeden muž tragédiu neprežil. Aj napriek tomu riaditeľ domova hovorí o zázraku, že straty na životoch nie sú väčšie.

Najskôr zbadali prebleskujúce svetlo, no po otvorení dverí sa na nich z priestorov vyvalil dym. Hoci zamestnanci nemali takmer žiadne ochranné pomôcky, pri záchrane životov bezbranných neváhali riskovať. V hustom štipľavom dyme klientov nachádzali len hmatom. Jedna zamestnankyňa si popálila ruku. Horieť začalo okolo tretej nadránom. Na mieste museli zasahovať všetky záchranné zložky. Podľa doterajších zistení požiar vypukol na druhom poschodí.


"Požiar bol len v jednej miestnosti, ďalej sa nerozšíril len vďaka skvelému zásahu hasičov a zamestnancov domova," vysvetlil zastupujúci riaditeľ KR HaZZ Prešov, Peter Kovalik. V zariadení sú prijímatelia s rôznym mentálnym postihnutím a komunikuje sa s nimi ťažko, no na zamestnancov sú zvyknutí a dôverujú im. Práve ich prítomnosť klientov dokázala upokojiť. Zranené osoby záchranári najskôr ošetrili na mieste a niektorých klientov postupne previezli do nemocnice. "Z 52 ležiacich pacientov, ktorí tu sú v ťažkom stave, je 10 zranených, z toho jedna je zamestnankyňa, sedem je hospitalizovaných," dodal Peter Kovalik.


"Oheň vnikol zo zatiaľ nezistených príčin. Žiaľ, jeden klient, 40-ročný muž na následky požiaru zomrel. Ďalší ôsmi klienti sa zranili ťažko a jeden ľahko," vysvetlil hovorca KR PZ Prešov, Daniel Džobanik. "Jeden utrpel poranenia, popáleniny nezlučiteľné so životom, je nám to veľmi ľúto, ale určite pri nás stál anjel a sme šťastní, že sa ďalším prijímateľom nič ďalšie nestalo," vyjadril sa riaditeľ CSS Zátišie Ján Šrenkel.

Z požiarom postihnutých priestorov klientov postupne prenášali do susednej budovy

Tá je pôvodne určená na terapeutické a administratívne účely. "Všetkých klientov sa podarilo evakuovať, sú v budove mimo ohrozenia, sú im podávané tekutiny," dodal Ján Šrenkel. "Väčšina priestorov je zatopených. Po vysušení bude treba vymeniť okná, interiér, následne budú obývané," vysvetlil vedúci Odboru krízového riadenia OÚ Snina, Roman Gallik. Zasadol krízový štáb a k dispozícii je aj evakuačný autobus. "Pracujeme na tom, aby budova čo najskôr dokázala byť v pôvodnom stave," vysvetlil Peter Kovalik.

Na miesto prišiel vyšetrovateľ a aj celý kriminalistický výjazd vrátane technika. Policajti už v tomto prípade začali trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie. Na mieste zasahovalo 19 profesionálnych a 9 dobrovoľných hasičov. Presnú príčinu vzniku požiaru určia znalci z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Ministerstva vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy