Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Lockdown pre kategóriu šesťdesiat plus. Takto by sa podľa Matoviča dal zvládnuť omikron
Zdielať na

Lockdown pre kategóriu šesťdesiat plus. Takto by sa podľa Matoviča dal zvládnuť omikron

BRATISLAVA / Zdravotníci, učitelia, úradníci. To sú len niektoré profesie, v ktorých by pocítili tvrdý lockdown pre ľudí starších ako 60 rokov. Očkovaných aj neočkovaných. S takýmto nápadom prišiel minister financií Igor Matovič.

Igor Matovič by tým chcel reagovať v prípade rýchleho šírenia omikronu na Slovensku. Ale bez výnimiek by nastal problém napríklad aj v parlamente. Doma by musela povinne zostala významná časť zákonodárcov a aj jeden minister.


"Keď Dáni majú bobky, my by sme mali mať takéto bobky z omikronu. Za týchto okolností by sme nemali mať nielen plán B, ale aj plán C," povedal minister Financií Igor Matovič. Nie z ministerstva zdravotníctva, ale z ministerstva financií prišiel návrh na tvrdý lockdown pre ľudí nad 60 rokov. Vyvoláva to viacero otáznikov.

"Jasné, že by ľudia v pohode mohli chodiť do prírody. Len by sme povedali do žiadneho interiéru. So žiadnymi cudzími ľuďmi sa niekde vnútri nestretávať," vyjadril sa Matovič.

Z Matovičových slov teda nie je zrejmé, či by sa lockdown týkal aj výkonu práce. Mnoho ľudí tesne po šesťdesiatke u nás stále pracuje. Vek odchodu do dôchodku je dnes v priemere aj o tri až štyri roky neskôr. Nevraviac o tom, že mnohí ľudia pracujú aj dlhšie, jednoducho ich nemá kto nahradiť.

"Veľa lekárov, ale aj ostatných zdravotníkov je často v dôchodkovom veku, ktorí majú nad 60 rokov a je ťažko predstaviteľné, že by prestali pracovať," povedal Peter Visolajský, predseda Lekárskeho Odborového Združenia.

"Tretina personálu by neprišlo do nemocníc, tretina záchraniek by nevyštartovalo, odkedy by to začalo platiť," uviedol záchranár Viliam Dobiáš.

Nie je výnimočné, že niektorí lekári majú aj nad 70 rokov. Citeľné je to najmä v regiónoch a v odborných ambulanciách.

"Pacienti by nemali kam chodiť, trpeli by, pretože my poskytujeme ambulantnú zdravotnú starostlivosť o pacientov, ktorí sú bolestiví, po úrazoch a potrebujú veľa krát aj urgentnú zdravotnú starostlivosť. Treba sa zamyslieť, či toto je vôbec možné," povedala neurologička Božena Kováčiková.

Obdobné je to aj na niektorých úradoch, ale aj v školách. A nielen medzi učiteľmi.

"Čo by sa stalo, keby zajtra 60- roční a starší lekári, učitelia, ale aj kuchárky v školách neprišli do práce, lebo by boli v totálnom lockdowne. Ja by som bol zvedavý, koľko profesorov lekárskych fakúlt je nad 60 rokov a sú vo výkonnej službe," uviedol vysokoškolský lekársky pedagóg a zároveň poslanec Národnej rady za stranu SaS, Peter Osuský, ktorý už má tiež 6 krížikov za sebou. A nie je sám. Toto všetko sú mená našich zákonodarcov, ktorí sú na tom rovnako. 33 mien, teda pätina celého parlamentu. A bez výnimiek by doma ostal aj člen vlády - minister Ján Budaj.

"Ak nám zarazia chodenie nad 60 do parlamentu, tak nám ho zarazia, ale považoval by som to za takú smiešnu šľahačku na torte," doplnil Osuský.

Predseda parlamentu v prvej reakcii nápad Igora Matoviča s obmedzením pohybu pre kategóriu 60 plus podporil, ak by prišla silná vlna omikronu. Neskôr však spresnil, že dôležité by boli práve výnimky.

"Lekári asi nebudú podliehať lockdownu, tí budú liečiť, takže tento návrh nemôžem zobrať," vyjadril sa predseda Národnej rady Slovenskej republiky, Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy