Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európska únia rieši opatrenia na podporu práv žien a zníženie platovej nerovnosti: Vyzýva aj členské štáty
Zdielať na

Európska únia rieši opatrenia na podporu práv žien a zníženie platovej nerovnosti: Vyzýva aj členské štáty

ŠTRASBURG / Lepší prístup na pracovný trh a rovnaké platy pre ženy a mužov na rovnakých pozíciách rieši celá Európska únia a Slovensko špeciálne. Naše ženy sú na tom z tohto pohľadu stále zle. Europoslanci preto vyzvali európsku radu a jej členské štáy, aby už konečne prijali konkrétne opatrenia na podporu práv žien a zníženie platovej nerovnosti.

Platová rovnosť medzi mužmi a ženami je už evergreen. Európa a Slovensko je už síce niekde inde, ako pred 50-timi rokmi, ale stále je čo dohánať, aby ženy mali rovnaké podmienky ako muži. "V celej únii ženy zarábajú o 14 % menej ako muži, na Slovensku je to dokonca skoro 20 %," vysvetlil europoslanec Ivan Štefanec. Za nami sú už iba Maďari, Gréci a Rumuni, problém je ale zložitejší. Nejde totiž len o platovú nerovnosť. "Druhá vec je zastúpenie žien v rozhodovacích pozíciách, čo sa týka aj politiky, dlhodobo zaostávame. Tretia vec je rodovo podmienené násilie," vyjadrila sa europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Europarlament preto vyzýva komisiu a následne členské štáty, aby konali. "Aby pripravila legislatívu, ktorá by čo najviac zohľadňovala boj za zrovnoprávnenie žien," dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová. Ide o zaistenie rovnakého prístupu žien na trhu práce, ako aj rovnaké odmeny a práva, ako majú muži. Jedným z takýchto opatrení môže byť aj povinnosť pre firmy. "Zverejňovať priemernú mzdu, ktorá sa vzťahuje na určité pracovné pozície," vysvetlil europoslanec Vladimír Bilčík.

Parlament zároveň vyzval členské štáty, aby podporovali nárok na materskú a otcovskú dovolenku

Europoslanci žiadajú aj viac služieb starostlivosti o deti, matky to majú neskôr ťažšie aj v penzii. "Matky mnohých detí sa v penzijnom veku mnohokrát ocitnú v chudobe peto, lebo práve tá starostlivosť o deti nie je dostatočne započítaná do ich platobných schém," vysvetlila europoslankyňa Miriam Lexman. Ak sa nič nezmení bude trvať ďalších 60 rokov, kým ženy v únii dosiahnu postavenie ako muži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy