Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V europarlamente sa diskutovalo o sankciách voči Rusku. Sú účinné?
Zdielať na

V europarlamente sa diskutovalo o sankciách voči Rusku. Sú účinné?

BRUSEL / Slovenský premiér Robert Fico na bruselskom samite potvrdil, že nepodporí žiadne sankcie proti Rusku, kým nebudú k dispozícii analýzy dopadov na Slovensko. O účinnosti sankcií sa diskutovalo aj v Európskom parlamente. Tak napríklad v najchudobnejších krajinách stredoázijského regiónu, ako sú Kirgizsko a Tadžikistan, má podľa štatistík každý obyvateľ, vrátane batoliat, doma štyri chladničky a tri mikrovlnky. A dôvod? Ich masívne skupovanie Rusmi, ktorí z nich vyberajú čipy a ďalšie technológie, na ktoré sú uvalené sankcie.

Europoslanci sa poväčšine zhodujú, že sankcie voči Rusku fungujú. V mnohých prípadoch však iba na papieri. "Tu sa strieľame sami do nôh. Ak hovoríme, že Ukrajine chceme pomôcť, musíme pomôcť účinne. To znamená aj účinné zavádzanie týchto sankcií do praxe," vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík. Kontrola dodržiavania doterajších sankcií je podľa europoslancov slabá a to sa pripravuje už dvanásty balík. Pomáhajú tzv. sprostredkovatelia a teda tovar ide cez tretie krajiny. "Napríklad cez Kirgizsko sa medzinárodný obchod zvýšil osemkrát. Hovoríme teda o tom, že pravdepodobne cez Kirgizsko a stredoázijské krajiny vlastne tieto sankcie obchádza," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová.

Taký bežný obyvateľ Tadžikistanu má už tabuľkovo vo svojej kuchyni pomaly štyri chladničky a mikrovlnky. A to len preto, že sa z nich vyberajú čipy, ktoré potrebujú Rusi pre svoje technológie, keďže je zakázaný ich vývoz z Únie. "Produkty z Ruska ale aj do Ruska prúdia aj z Európskej únie cez subdodávateľov dalo by sa povedať, na ktorých sankcie uvalené neboli," dodal europoslanec Michal Wiezik. "Posúvame sa od ruských zdrojov formálne, ale potom zisťujeme, že množstvo tých energetických zdrojov sa dostáva do Európy inými cestami," uviedol Vladimír Bilčík. Pripravovaný dvanásty balík sankcií voči Rusku má už preto obsahovať aj novú povinnosť kontroly jeho dodržiavania. "To je stále najrozumnejší nástroj, ktorým sa dá odpovedať na ruskú agresiu," skonštatoval europoslanec Eugen Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy