Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Odborník na eurofondy radí, takto získate peniaze pre vašu obec
Zdielať na

Odborník na eurofondy radí, takto získate peniaze pre vašu obec

BRATISLAVA / V aktuálnom programovom období na roky 2014 až 2020 má Slovensko k dispozícií viac než 15 miliard eur z eurofondov, ktoré môžeme čerpať do konca roka 2023. Sme tesne za polovicou tohto obdobia.

V roku 2018 prešla polovica obdobia na čerpanie eurofondov v rokoch 2014 až 2020. " Z tých 15 miliárd eur je vyčerpaných okolo 20 percent. Eurofondy na Slovensku sú slabé. Aj v spoločnosti rezonuje problematika eurofondov stále," uviedol expert na eurofondy Ján Rudolf. 

Podľa Rudolfa sú to peniaze, ktoré sú spájané s negatívnymi prívlastkami ako korupcia, klientelizmus. "Čerpanie je slabé a ešte spájané s negatívnymi javmi," dodáva Rudolf. 

Podľa Jána Rudolfa nie je ani dopyt po eurofondoch zo strany starostov či primátorov miest, respektíve podnikateľov. "Je to spôsobené tým ani nie Bruselom ani Európskou úniou, ale spôsobujeme si to my sami. za čerpanie eurofondov nesie zodpovednosť členský štát, respektíve vlády a politici, ktorí tieto peniaze spravujú," tvrdí Rudolf. 

​Pozitíva eurofondov 

"Medzi jednoznačné pozitíva eurofondov by som považoval verejnú infraštruktúru. Nie sú to len cesty, diaľnice, modernizácia železníc, ale aj lokálna infraštruktúra ako oprava materských škôl, základných škôl, ciest, námestí," vymenúva Ján Rudolf. 

"Keby to čerpanie bolo efektívnejšie, tak by sme na Slovensku videli ešte lepšie a pozitívnejšie efekty týchto peňazí," dodáva Rudolf. 

Verejný sektor 

Do samospráv ide viac ako 90 percent eurofondov. v novembri 2018 prebehli na Slovensku komunálne voľby. Slovensko tak má vo viacerých mestách a obciach nových primátorov či starostov. Toto im odporúča Ján Rudolf, expert na eurofondy: "Odporučil by som im, aby sa zoznámili so situáciou. Na aké projekty doteraz čerpali peniaze, jasne by si mali zadefinovať cieľ."

"Častokrát sa stáva, že obce tápu v tom, nevedia, čo by chceli," hovorí Rudolf. "Potom by sa mali oboznámiť s podmienkami čerpania eurofondov," dodáva. 

Eurofondy sa dajú čerpať aj na aktivity. "Teraz je moderná určitá cezhraničná spolupráca. Obec si nájde partnera a môže vyvíjať aktivity pre svoje deti. Môže to byť v oblasti životného prostredia, či rozvoja cestovného ruchu," hovorí Ján Rudolf. 

Podľa experta je možností veľmi veľa, treba mať ale dobre zadefinovaný cieľ. 

Ako na to

Vo väčších mestách sú na čerpanie eurofondov určení projektoví manažéri, ktorí sa eurofondom venujú dlhodobo. malé obce môžu využiť pomoc konzultačných firiem. Môžu byť komerčné ale aj agentúry regionálneho rozvoja, ktoré založili obce. 

Obce musia spĺňať určité podmienky. "Medzi základné atribúty, že obec musí mať vysporiadané vlastníctvo nehnuteľností alebo pozemku, na ktorom ide projekt realizovať. Musí mať financie na spolufinancovanie. To znamená, že obec sa tiež podieľa len malým percentom, konkrétne piatimi percentami. Musí byť bezúhonný starosta, nemôže mať podlžnosti voči štátu," vysvetľuje expert na eurofondy. 

Obec by mala mať podľa Jána Rudolfa zadefinované aj jasne merateľné indikátory. "Teda napríklad koľko tried zrekonštruuje, koľko okien vymení, koľko vybuduje cyklotrás či koľko domácností odkanalizujem," dodáva Ján Rudolf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy