Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Dočkali sa ospravedlnenia i rozhodnutia ústavného súdu, faktúry za štátnu karanténu však zaplatiť musia
Zdielať na

Dočkali sa ospravedlnenia i rozhodnutia ústavného súdu, faktúry za štátnu karanténu však zaplatiť musia

SLOVENSKO / Tisíce ľudí sa dočkali ospravedlnenia aj rozhodnutia o protiústavnosti povinnej karantény v štátnych zariadeniach počas prvej vlny pandémie. No faktúry za pobyt v nich sú v poriadku. V niektorých prípadoch ide o stovky eur.

"Ospravedlňujem sa za to. Tu štát urobil chybu," takto zareagoval Boris Kollár na rozhodnutie Ústavného súdu. Ten na podnet ombudsmanky konštatoval, že karanténa, ktorú počas prvej vlny nariadil štát, porušovala právo na osobnú slobodu. Verejná ochrankyňa práv ale namietala aj faktúry za štátnu karanténu, tam jej ale ústavný súd nevyhovel. Za nariadený pobyt štátom tak ľudia musia zaplatiť.

Spomienky na karanténne zariadenie v Gabčíkove uchováva pán Ivan z Hurbanova aj v tejto obálke. "To som bol vlani, v zajatí, nie v zajatí, keď som išiel 6.apríla 2020, tak som si odložil dokumenty," hovorí obyvateľ karanténneho zariadenia pán Ivan Gogola. 

Po vyhlásení núdzového stavu v marci minulého roka pána Ivana odviezli z hraničného priechodu do karanténneho centra, keď sa vracal z obchodu v Komárome. "Manželka tu nevedela žlté zemiaky kúpiť, napäť už potom bol problém, tam ma zadržali na hraniciach, že som porušil zákon," tvrdí pán Ivan Gogola. V Gabčíkove strávil 6 dní. Pustili ho po negatívnom teste, domov mu zakrátko prišla faktúra - za stravu. Nepomohlo ani odvolanie. "Zaplatil som, corpus delicti, 13 eur, na každý deň. Raňajky, obed, večera, 78 radšej by som to dal na charitatívne účely voľaké," hovorí pán  Ivan Gogola. 

Pre dôchodcu nemalá suma. Ale v zariadení boli aj ľudia, ktorí tam z dôvodu pozitívneho testu strávili aj dva mesiace, čo už je viac ako 700 eur. Ak rovnako, ako pán Ivan neuspeli pri odvolaní na našich úradoch ani ostatní, neznamená to koniec nádejám. Jedným z riešení je vyhľadanie právnej pomoci. "Aby v tom individuálnom prípade posúdil, či tu je reálna šanca faktúru spochybniť," informuje právnik, kancelária verejnej ochrankyne práv Roman Lysina 

Faktúry sa podľa informácií z ministerstva vnútra týkajú asi dvadsaťtisíc Slovákov. Faktúra odrážala skutočné náklady, ktoré by vznikli človeku aj keby nebol v spomínanom zariadení. Otázkou ale zostáva suma, teda či by pobyt v domácej izolácii vyšiel menej ako v štátnom karanténnom zariadení. "My sme ako hlavné problémy konštatovali vo vzťahu k tým faktúram , že oprávneným subjektom, ktorý mal tie faktúry zasielať nemalo byť ministerstvo vnútra ale mal byť Úrad verejného zdravotníctva, a nemali to byť faktúry ale mal to byť nejaké rozhodnutie vydávané podľa správneho poriadku." tvrdí Lysina. Obrátili sa preto na generálnu prokuratúru, aby jej podnet preskúmala. Odpovede zatiaľ nedostala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy