Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska komisia navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondov EÚ pre porušenie zásad právneho štátu
Zdielať na

Európska komisia navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondov EÚ pre porušenie zásad právneho štátu

Archívna reportáž

BRUSEL / Európska komisia navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur (184 miliárd korún) z fondov Európskej únie okrem iného kvôli nedostatočnému boju proti korupcii a problematickému prideľovaniu verejného obstarávania.

Únijná exekutíva členským krajinám posiela na schválenie návrh, ktorý môže Budapešť pripraviť asi o tretinu jej peňazí z kohéznych fondov, oznámil v nedeľu, 18.septembra, eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

Maďarsko sa môže stať prvým členským štátom EÚ, ktorý príde o peniaze kvôli pravidlám podmieňujúcim čerpanie z rozpočtu Únie dodržiavaním princípov právneho štátu. 

Návrh musí schváliť väčšina členských krajín

Únijná exekutíva členským krajinám posiela na schválenie návrh, ktorý môže Budapešť pripraviť asi o tretinu jej peňazí z kohéznych fondov, oznámil eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn. Ak Budapešť do dvoch mesiacov situáciu napraví, môže vziať Brusel návrh späť.

Únijné inštitúcie dlhodobo kritizujú prístup vlády premiéra Viktora Orbána k justícii, maďarské obmedzovanie plurality médií a práv menšín či obmedzovanie činnosti mimovládnych organizácií a akademických slobôd. Europoslanci sa v uznesení schválenom vo štvrtok,15.septebra, zhodli, že Maďarsko už nie je plnohodnotnou demokraciou, a vyzvali komisiu k rýchlym krokom. Jedným z nich je zabavenie peňazí kvôli problematickému rozdeľovaniu únijných prostriedkov, ktoré podľa kritikov putujú k ľuďom napojeným na Orbána.

"Nemôžeme dospieť k záveru, že rozpočet EÚ je dostatočne ochránený," vyhlásil dnes Hahn. Maďarsko sa podľa neho síce v poslednom čase snaží navrhovať zmeny svojich zákonov, ktoré majú vyhovieť námietkam komisie, zatiaľ však opatrenie nepreviedlo do praxe.

Návrh na zabavenie fondov dostanú teraz členské krajiny vedené českým predsedníctvom. Podľa Hahna budú mať najviac tri mesiace na rozhodnutie. Maďarsko sa zároveň zaviazalo do 19. novembra komisii doložiť, ako plní svoje záväzky. Únijná exekutíva plánuje výsledky zhodnotiť a stanoviť ďalší postup.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy