Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Prezidentka Čaputová priletela do Londýna. Bude zastupovať Slovensko na pohrebe kráľovnej Alžbety II.
Zdielať na

Prezidentka Čaputová priletela do Londýna. Bude zastupovať Slovensko na pohrebe kráľovnej Alžbety II.

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestovala v nedeľu, 18. septembra, do Londýna, kde zastúpi Slovensko na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý sa uskutoční v pondelok, 19.septembra. Ako ďalej informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, už v nedeľu večer sa prezidentka spolu s ďalšími pozvanými svetovými lídrami zúčastní na recepcii organizovanej novým britským kráľom Karolom III. v Buckinghamskom paláci.

VIDEO: Prílet a privítanie prezidentky Zuzany Čaputovej

Prezidentka Zuzana Čaputová následne priamo z Londýna odcestuje do New Yorku, kde v utorok 20. septembra vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy na 77. Valnom zhromaždení OSN.

"Prezidentka sa v New Yorku zúčastní aj na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Joeom Bidenom a prvou dámou Jill Bidenovou. Stretne sa aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a naplánované má tiež viaceré ďalšie bilaterálne rokovania týkajúce sa aj aktuálnej energetickej krízy," uviedol hovorca. Zároveň doplnil, že prezidentka sa takisto stretne s krajanmi pôsobiacimi v USA a odovzdá vysoké štátne vyznamenanie profesorke Ruzene Bajscy, slovenskej rodáčke, ktorá pôsobí na univerzite v Berkeley a patrí medzi najvýznamnejšie odborníčky na robotiku a umelú inteligenciu. "Z New Yorku späť na Slovensko prezidentka odletí vo štvrtok 22. septembra večer," dodal Strižinec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy