Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvé tri prípady omikronu na Slovensku: Ide o ľudí, ktorí pricestovali z cudziny
Zdielať na

Prvé tri prípady omikronu na Slovensku: Ide o ľudí, ktorí pricestovali z cudziny

SLOVENSKO / Prvé prípady pozitívnych na omikron sa potvrdili aj na Slovensku. Variant zachytili u ľudí, ktorí sa vrátili z rizikových krajín. Aktuálne sú v karanténe.

"Zachytili sme 3 prípady ľudí, ktorí prišli z rizikových krajín," oznámil na tlačovej besede premiér Eduard Heger. "Tí ľudia sú v izolácii a sledujeme tiež aj ich kontakty. Majú priebeh veľmi mierny až žiadny," dodal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Presné krajiny z ktorých sa vrátili zatiaľ nie sú známe. "Čo dnes vieme je, že sú to tí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili, nakoľko sa zdržiavali v oblasti južnej Afriky," vysvetlil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus. Všetky tri osoby boli očkované dvoma dávkami vakcíny proti COVID-19.

Na výzvu ÚVZ zareagovalo približne ďalších 150 osôb, ktoré boli za ostatné 2 týždne v jednej z desiatich rizikových krajín. "Pozitivita na Covid-19 u ostatných osôb, ktoré zareagovali na výzvu ÚVZ sa ale potvrdila zatiaľ len minimálne," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Režim na hraniciach sa sprísňovať nebude. "Vzhľadom na to, že už väčšina krajín EÚ ohlásila, že omikron už je na ich území, nemyslíme si, že je nevyhnutné aby sa sprísňovali hraničné opatrenia. A keď tak je dôležité dodržiavať to, čo už máme vo vyhláške, to znamená prísne vyžadovať registŕaciu do e-hranice," vysvetlil Martin Klus. Ani opatrenia, ktoré sú aktuálne nastavené sa sprísňovať nateraz nebudú.

"V najbližšej dobe určite nie, na to nie je dôvod. My ešte presne neviem, čo ten omikron robí. To bude otázka možno 3-4 týždňov," dodal Lengvarský. Prvé poznatky hovoria o tom, že očkované osoby majú mierny priebeh. Potvrdila to aj dánska premiérka.

"Jej som sa pýtal, pretože viem, že tam mali viacero záchytov. Oni majú veľmi vysokú mieru zaočkovanosti. A taktiež hovorila, že pri tých zaočkovaných, kde zaznamenali omikron tak ten priebeh je pomerne mierny. Čo ak by to tak bolo, je to veľmi pozitívna správa z hľadiska účinnosti vakcíny. Samozrejme čakáme na informácie, ako to bude pri nezaočkovaných," dodal na záver Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy