Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predčasný vianočný darček: Občianske združenie Integrácia pomohlo chlapcom na invalidnom vozíku
Zdielať na

Predčasný vianočný darček: Občianske združenie Integrácia pomohlo chlapcom na invalidnom vozíku

SLOVENSKO / Občianske združenie Integrácia sa už niekoľko rokov venuje deťom s rôznymi druhmi postihnutia. Snaží sa ich včleniť do normálneho života a pripravuje pre ne aj rôzne zaujímavé aktivity. Najnovšie sa rozhodli pomôcť dvom chlapcom a dali im predčasný vianočný darček. Zaplatili im rehabilitácie.

Martin a Ivan, každý je z iného kúta Slovenska, ale spojilo ich ochorenie. Obaja sa nedokážu postaviť na nohy. Ivan je na invalidný vozík odkázaný od malička. Napriek tomu sa nevzdáva a je plný optimizmu. "Určite to nebolo ľahké, boli aj smutné dni, ale vždy vyšlo slnko," vyjadril sa Ivan Bonko. "Sú prípady aj detí, ktoré si siahnu na život, ktoré sú v ťažkých depresiách," Slavomír Krafčák z OZ Integrácia.

Občianske združenie Integrácia sa preto snaží deti s rôznymi druhmi postihnutia včleniť do kolektívu. Ivan sa vďaka nim dostal na futbal do Anglicka, kde sa stretol s brankárom Martinom Dúbravkom a najnovšie sa bude rehabilitovať v špecializovanom centre. "Venujeme sa hlavne pacientom, ktorí trpia detskou mozgovou obrnou alebo inými ochoreniami centrálneho nervového systému," vysvetlila Claudia Poidock z ADELI v Piešťanoch. "Títo ľudia nás dobíjajú. Nie my im pomáhame, ale oni nám," vyjadril sa darca Dušan Guľáš.

Obaja veria, že im rehabilitácia pomôže a budú si môcť plnohodnotnejšie užívať život. "Nikdy sa netreba vzdávať, lebo len ten, čo sa nevzdáva, napreduje," dodal na záver Slavomír Krafčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy