Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vláda sľubovala nárast platov záchranárov. Tí by si mali "prilepšiť" len o 30 eur
Zdielať na

Vláda sľubovala nárast platov záchranárov. Tí by si mali "prilepšiť" len o 30 eur

SLOVENSKO / Hrozí, že budeme mať nedostatok záchranárov. Parlament rokuje o štátnom rozpočte na budúci rok, v ktorom je zahrnuté navýšenie miezd pre záchranárov. Tí sa však obávajú, že by mali dostať sumu, ktorá je výrazne pod úrovňou okolitých krajín.

Pokiaľ by ste za svoju náročnú prácu dostávali menej, než si zaslúžite, asi by ste zmenili pracovné miesto. Podľa Komory zdravotníckych záchranárov hrozí, že zdravotníci budú odchádzať za vyšším platom do zahraničia. Alebo sa budú venovať inej, lepšie zaplatenej profesii.

Pokiaľ bude pozmeňujúci zákon schválený, tak by si záchranári mali "prilepšiť" len o približne 33 eur mesačne. Podľa zainteresovaných, je táto suma veľmi nízka. "Minister Krajči, terajší minister Lengvarský vraveli, že to bude skokovitý nárast miezd a my sme ho vypočítavali, urobili sme porovnania, benchmarky a poslali sme to na premiéra, poslali sme to na ministra financií, do dnešného dňa nám nikto neodpovedal. Ja som nahnevaný a došla mi už trpezlivosť aj mojim kolegom," povedal prezident Komory zdravotníckych záchranárov František Majerský. 

Zástupcovia záchranárov sa obrátili aj na všetkých poslancov, aby zvážili pri hlasovaní svoje rozhodnutie. Pokiaľ by to bolo nutné, zvažujú prísť z celého Slovenska pred parlament.

"Aby naozaj tí zdravotníci zostali v tomto systéme pracovať, lebo naozaj nie je problém pre zdravotníckeho pracovníka ísť pracovať Česka, keď ich čakajú s otvorenou náručou, tak isto do Anglicka. Tak isto do Česka pre sestry nie je žiadna jazyková bariéra a naozaj v Čechách je vidieť, že si tých zdravotníckych pracovníkov už posledný rok naozaj doslova kupujú za finančné hodnotenie, benefity, byty a jedno s druhým...ďakujeme," uviedol Majerský. 

Minister zdravotníctva si je vedomý vážnosti situácie a dúfa, že zdravotníci dostanú, čo si zaslúžia. "Rozpočet je stále v parlamente. Takže súčasťou nami navrhovaných opatrení alebo teda návrhu zvyšovania platov sú aj záchranári na úroveň porovnateľnú s európskym štandardom alebo štandardom okolitých krajín," uviedol Lenhavrský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy