Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pandémia im komplikuje životy, a tak pomáhajú. Učitelia pečú koláče pre zdravotníkov
Zdielať na

Pandémia im komplikuje životy, a tak pomáhajú. Učitelia pečú koláče pre zdravotníkov

BRATISLAVA / Učitelia po celom Slovensku sa pridali k výzve svojej kolegyne, aby napiekli vianočné koláče pre zdravotníkov. Tí totiž v týchto dňoch pre vyťaženosť v nemocniciach nestíhajú urobiť doma ani len vianočnú výzdobu. Do výzvy sa zapojili nielen ženy ale aj muži - učitelia. A objednávky sa im hrnú jedna radosť.

​Z nápadu sa stala celoslovenská iniciatíva 

Pani učiteľka z Nižnej nad Oravou prišla s nezvyčajným nápadom, ako pomôcť zdravotníkom. "Mám kamarátku lekárku, ktorá mi hovorila, ako nič nestíha a nevládze," povedala učiteľka a iniciátorka pečenia pre zdravotníkov Stanislava Opatová. Keďže minister školstva predĺžil prázdniny dala podnet na sociálne site učiteľom, aby piekli koláče.  

Bola prekvapená, že sa tohto nápadu chytili učitelia z celého Slovenska. "Začali sme piecť koláče, aby sme ich mohli odniesť do nemocníc," uviedla Opatová. "Ten záujem zo strany lekárov a sestier je naozaj enormný," povedala komunikačná manažérka Živice Eva Sládková. 

Pani Ľubica, ktorá v Bratislave pracuje ako učiteľka sa voľný čas aj spolu s dcérou rozhodla tráviť v kuchyni. Chce tým pomôcť zdravotníkom. "Napiekla som zatiaľ iba pár koláčikov a ešte budem piecť," uviedla dcéra učiteľky Julka Noščáková.

Na chalupe v Beladiciach, kde rodina trávi voľné dni, dnes rozvoniavali venčeky a k nim pribudnú postupne ešte ďalšie vianočné dobroty. V triede má pani Ľubica žiačku, ktorej mamička je anestéziologička a to je inšpirovalo. "Prinesieme im vianočné koláčiky, aby si pochutili ale, aby aj mohli zobrať do rodín lebo ich nemajú čas doma robiť," povedala Ľubica Koščálová.

Učitelia sa snažia pomáhať, sami vstupujú do štrajkovej pohotovosti 

Zdravotníkom, ktorí zažívajú enormne náročnú situáciu v nemocniciach kvôli covidu teda pomáhajú učitelia, ktorí to nemajú o nič ľahšie. Opäť sa im vyprázdňujú triedy pre pozitívne testy a vyučovanie na druhom stupni a stredných školách sa presťahovalo do online priestoru. Paradoxne si teda budú pomáhať zástupcovia dvoch pandémiou najviac zasiahnutých rezortov. "Je to náhoda, táto iniciatíva je nová a vznikla úplne spontánne," povedala Sládková. 

A do aktuálne rozhádaného sveta priniesla pozitívnu energiu. Na rozdiel od správ od vlády, s ktorou sa odborárski zástupcovia školstva na zvýšení platov nedohodli a vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Pravdou je o zvýšení platov sa intenzívne debatuje aj medzi nespokojnými zdravotníkmi, ktorí varujú pred odchode ďalších ľudí z už aj tak personálne poddimenzovaných nemocníc. Na rozdiel od sladkých a voňajúcich koláčov, pre zdravotníkov i pracovníkov v školstve, bude táto debata pri schvaľovaní rozpočtu, poriadne horkým sústom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy