Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na výzvu, aby pomohli sestričkám polohovať pacientov s COVIDOM, sa pohotovo prihlásilo 12 chlapov
Zdielať na

Na výzvu, aby pomohli sestričkám polohovať pacientov s COVIDOM, sa pohotovo prihlásilo 12 chlapov

BOJNICE / Bojnická nemocnica hľadá silných dobrovoľníkov. Súrne ich potrebujú na covidovom ARE. Neraz sú tam obézni pacienti, a sestričky, okrem toho, že je ich zúfalo málo, nemajú toľko síl, aby ich polohovali.

Situácia v bojnickej nemocnici je veľmi vážna. Covidové ARO je plné už niekoľko dní. "Zverejnili sme výzvu, že hľadáme dobrovoľníkov na namáhavú fyzickú prácu na infekčnom covidovom oddelení," informuje riaditeľ nemocnice v Bojniciach Peter Glatz. 

Záujem ich milo prekvapil. V priebehu niekoľkých hodín sa im prihlásilo 12 dobrovoľníkov. Ráno sem začali prichádzať prví záujemcovia. Mladí muži neváhali ani minútu a rozhodli sa pomáhať. "Ľudia by mali byť empatickí, ochotní pomôcť a nebáť sa toho rizika," hovorí dobrovoľník Jozef Blaho.

Covidové oddelenie je plné a denne prichádzajú ďalší a ďalší pacienti. Zúfalo málo je tu najmä zdravotných sestier a tak si im tu zíde každá ruka. "Pacientov máme nad rámec personálu, často potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu a nie sme schopní to pokryť," hovorí lekár Ján Krbúšik. "Na umelých pľúcnych ventiláciách sú len neočkovaní, často obézni ľudia, takže ide o ťažkú prácu," tvrdí Glatz. 

Títo dvaja mladí futbalisti chcú na najviac skúšané oddelenie v nemocnici nastúpiť už zajtra. Ich silu budú potrebovať najmä pri polohovaní pacientov. "S očakávaním tam idem, aby som pomohol. Podľa mňa to bude horšie ako v druhej vlne, keďže je toho viacej," hovorí dobrovoľník Adrián Krausko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy