Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na tréning či krúžok iba s negatívnym testom: Rodičia ale nedokážu zabezpečiť tak časté testovanie detí
Zdielať na

Na tréning či krúžok iba s negatívnym testom: Rodičia ale nedokážu zabezpečiť tak časté testovanie detí

SLOVENSKO / Mnohé deti sú od dnešného dňa, 22. novembra, bez tréningov a krúžkov. Podľa nových opatrení musia mať totiž deti od 2 do 12 rokov negatívny test aj keď sa chcú zúčastniť plávania či futbalového tréningu. Výnimku majú len školské krúžky, centrá voľného času a základné umelecké školy, tie totiž spadajú pod školský semafor a tak sa riadia inými pravidlami. Mnohé súkromné krúžky a tréningy už boli pozastavené, pretože rodičia si nevedia predstaviť tak často deti testovať a zároveň aj za testy platiť.

Majú menej ako 12 a ak chcú pokračovať v tréningu dvakrát týždenne, musia si aj dvakrát týždenne zaplatiť test v MOMke. "Nemôžeme žiadať od rodičov, ktorí majú aj dve alebo tri deti v skupine, aby za každé z nich zaplatili test dvakrát do týždňa. Pre niektorých to možno vyjde aj 240 eur na mesiac a to musíme ešte aj rátať s poplatkami za tréningy ako také," vyjadrila sa matka Simona. "Máme tu dva roky pandémiu a stále sme slepí k potrebám detí. Potrebujú nie len školu, ale potrebujú aj chodiť na svoje krúžky, športové aktivity, nácviky," vysvetlila Andrea Hajdúchová z iniciatívy Dajme deťom hlas. Predpisy totiž od dnes, 22. novembra, už na deti od 2 do 12 rokov nepozerajú ako na plne zaočkované. "Deti tým, že nie sú zaočkované predstavujú riziko, ale to sú odborné veci, ktoré konzílium takto rozhodlo a samozrejme môžeme o tom ďalej diskutovať," reagoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Členovia konzília pritom vysvetľujú, že dôvodom je šírenie medzi deťmi, keď striedajú kolektívy. "Máme jeden prípad, kedy jedno dieťa, v priebehu troch dní, kedy bolo pozitívne, malo 100 kontaktov. Cieľom týchto opatrení je, aby sa deti stretávali čo najmenej, keď už tak so spolužiakmi vo svojej triede," vysvetlila epidemiologička Zuzana Krištúfková.

​Rodičom platenie za testy nabúra rodinný rozpočet

"Som za to, aby sa tak dialo v tejto dobe, je to rozumné a zodpovedné. Cena takéhoto vyšetrenia, by ale mala byť symbolická," vyjadrila sa matka Erika. Rodičia teda navrhujú aj možnosť, aby štát uznal a distribuoval samotesty, ktoré budú rodičia robiť doma a na krúžok donesú čestné prehlásenie. "Ak sú tieto samotesty platné pre školy, tak si myslím, že spolu s čestným prehlásením rodiča, by mohli byť platné aj na krúžky," dodala matka Simona. Ministerstvo školstva ako odpoveď na otázky zaslalo len citát ministra, že je pre neho dôležité, že sa žiadnym spôsobom neovplyvňuje chod škôl. Kritika ale ide aj od rodičov športujúcich detí nad 12 rokov. Im test nepomôže, na tréning sa dostanú len ak sú zaočkované alebo ochorenie prekonali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy