Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Historicky prvé online štátnice. Pochvaľujú si aj študenti aj skúšajúci
Zdielať na

Historicky prvé online štátnice. Pochvaľujú si aj študenti aj skúšajúci

BRATISLAVA / Našou najväčšou zbraňou proti koronavírusu je disciplína pri dodržiavaní preventívnych opatrení. Najdôležitejším je netráviť veľa času pohromade. Život sa však pre koronavírus úplne nezastavil. Pokračujú aj aktivity na univerzitách, vrátane štátnic.

Za bežných okolností by na jednej strane triedy sedeli členovia štátnej skúšobnej komisie a na druhej študenti. V časoch korony sa však aj štátnice konajú z bezpečnej vzdialenosti, cez videotelefonáty.

"Prípravy začali 2 týždne dozadu, kedy sme museli pristúpiť k tomu, že modifikujeme štátne záverečné skúšky na online formu," vysvetlil prodekan LF UK Peter Jackuliak. 

"Generálka prebehla v piatok a od pondelka bez problémov štátnicujeme," informuje vedúca Výpočtového strediska LF UK Katarína Soroková. Online skúšanie je možno ešte o niečo napínavejšie. "Ako je to v medicíne nutné, musíte sa ad hoc postaviť k pacientovi, môžu si to v živom prenose vyskúšať, dostanú ad hoc diagnózu a musia k nej reagovať," pokračuje Jackuliak. 

Ak vás zaujíma dianie na štátniciach, môžete sa dokonca prizerať. "Tieto štátnice sú vysielané online pre širokú verejnosť. Nepotrebujete žiadne prihlásenie, prístupové meno ani heslo," hovorí Soroková.

Pre online štátnice sa rozhodli viaceré univerzity. "Štátnice vo veľkých posluchárňach, s rúškami a rukavicami, kde budú rozostupy medzi členmi štátnicovej komisie a študentami 5 až 10 metrov, to všetko sa dá realizovať. Online štátnice sú jednou z alternatív," uviedol Rudolf Kropil, rektor TUZVO, prezident slovenskej rektorskej konferencie. 

Niektorých študentov to ešte len čaká. "Ja to vnímam viac-menej pozitívne, že sa všetci vzájomne chránime. Dúfam, že budeme mať rovnaké možnosti prezentovať a obhajovať svoje práce ako keby to bolo naživo," povedal Matúš Pivovar študent Technickej univerzity vo Zvolene. "Zatiaľ, čo máme ohlasy od pedagógov, sú veľmi spokojní a nadšení s touto formou aj napriek tomu, že mali veľké predsudky, aj od študentov máme pozitívne ohlasy," dodal Jackuliak. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy