Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
O pomoc sa uchádzajú aj veľkí podnikatelia. Vláda hľadá riešenia aj pre ďalšie oblasti
Zdielať na

O pomoc sa uchádzajú aj veľkí podnikatelia. Vláda hľadá riešenia aj pre ďalšie oblasti

BRATISLAVA / Takmer 7 tisíc žiadostí o pomoc pre malé podniky a živnostníkov prišlo dodnes na ústredia práce cez weby ministerstva práce. Po dnešku sa však o pomoc štátu budú môcť definitívne uchádzať aj veľkí zamestnávatelia. A to nie je všetko. Vláda hľadá riešenia aj pre ďalšie oblasti, napríklad cestovný ruch.

"My dnes zákazky máme, táto vláda môže byť úspešná, stačí komunikovať," vyjadril sa predseda Klubu 500 Vladimír Soták. "Chyby dnes sa nám nemusí zajtra podariť odstrániť," vraví Tomáš Malatinský z Asociácie zamestnávateľov. 

Takto presne pre týždňom veľkí zamestnávatelia búšili na poplach a apelovali na vládu, aby s nimi začala nie len rokovať ale aj im podala ruku, keďže sú chrbticou slovenského hospodárstva. Na úrade vlády sa s premiérom stretli dva dni dozadu a už vo štvrtok vláda schválila opatrenia práve na pomoc veľkým podnikateľom.

"Pre nás je udržanie ekonomiky a jej spätné naštartovanie úplne kľúčové," vyjadril sa minister financií Eduard Heger. "Každý zamestnávateľ a podnikateľ, ktorý prišiel os voje tržby kvôli koronavírusu, si bude môcť vybrať, či bude chcieť pomoc z už tej existujúcej schémy, ale novej, ktorú pripravujeme," dodal minister. 

"Je to ničo, po čom sme volali od samého počiatku tohto návrhu. Nie je treba robiť rozdiely medzi veĺkými a malými firmami. A pokiaľ ide o " kurzarbeit" potrebujeme vedieť nejaké číselné parametre, ako to bude vyzerať. Zatiaľ vieme len stanovisko Európskej komisie, že budú na to zdroje priamo od nich," povedal Rastislav Machunka.

Podnikateľ si zváži, čo je pre neho výhodnejšie a a vyberie si typ pomoci a širší bude aj rozsah záujemcov. Môžu sa zapojiť aj tí, ktorí v marci už nezaplatili februárové odvody. "Chceme veriť, že tá pomoc bude účinná a zabráni tomu, aby došlo k masívnemu prepúšťaniu. Naopak dúfame, že aj podniky, ktoré nahlásil hromadné prepúšťanie, že si to rozmyslia," dodal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy