Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prezidentka udelila podmienečnú milosť Dávidovi, ktorý ako 17-ročný zavraždil svojho otca
Zdielať na

Prezidentka udelila podmienečnú milosť Dávidovi, ktorý ako 17-ročný zavraždil svojho otca

BRATISLAVA / Prezidetka Zuzana Čaputová udelila milosť dnes už 20-ročnému Dávidovi, ktorý ako 17-ročný zavraždil svojho otca. Súd ho právoplatne odsúdil na 2 roky za mrežami. Prezidentku požiadali o milosť.

Prezidentka odpustila Dávidovi trest odňatia slobody vo výmere 2 roky pod podmienkou, že odsúdený po dobu 5 rokov odo dňa udelenia milosti nespácha akýkoľvek trestný čin.

Dávid ako 17-ročný zavraždil svojho otca, ktorý dlhé roky fyzicky i psychicky týral jeho i jeho matku. "Ako vyplýva zo znaleckého dokazovania v tejto trestnej veci D.B . bol dlhodobo vystavený extrémnemu stresu a hrubému domácemu násiliu zo strany otca. U odsúdeného išlo o skratové konanie pri vystupňovanom afekte, spôsobené vplyvom nahromadených negatívnych podnetov a okolností, ktoré on sám nezavinil," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Dávid nebol okrem uvedeného odsúdenia doposiaľ súdne trestaný, nie je v súčasnosti trestne stíhaný a nedopustil sa žiadneho priestupku. V súčasnosti je študentom nadstavbového štúdia a vedie riadny život.     

"Prezidentka Slovenskej republiky pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov najmä mimoriadne okolnosti prípadu a tiež skutočnosť, že skutok spáchal odsúdený ako mladistvý, pričom od raného detstva vyrastal v prostredí domáceho násilia. Výkon trestu odňatia slobody sa javí v jeho prípade ako neúčelný," uviedol Strižinec. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy