Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Sociálne dávky počas pandémie. Prinášame dôležité prelinky
Zdielať na

Sociálne dávky počas pandémie. Prinášame dôležité prelinky

BRATISLAVA / Opatreniam proti šíreniu koronavírusu sa musela prispôsobiť aj Sociálna poisťovňa. Zmenila spôsoby žiadania o ošetrovné, zaviedla pandemickú PN-ku, zmenili sa niektoré sociálne dávky. Podrobnosti zisťoval Jano Mečiar v Sociálnej poisťovni u riaditeľa komunikácie s verejnosťou Petra Višvádera.

Ako je to momentálne s OČR-kami. Ako o ne žiadať, kedy naň majú rodičia nárok?

Sociálna poisťovňa v týchto krízových podmienkach upravila svoju webovú stránku tak, aby všetky dávky, všetky dôležité veci pre život mohli vybavovať prostredníctvom elektronických formulárov. Vždy sú na webovej stránke presné postupy, ako postupovať na OČR, na PN, ako žiadať o dôchodok, ako žiadať o dávky pri práci do zahraničia. Vyplnia, pošlú, nemusia telefonovať, overovať si, či sme to dostali. Keď majú mail, že prišiel, tak to automaticky máme. A sociálna poisťovňa začne vybavovať. OČR sa žiada tiež elektronicky. Ako pandémia začínala, OČR mala svoj vývoj, najprv bola podľa zákona dní, potom bola predĺžená na 14 dní a teraz sú podmienky nastavené tak, že je do konca uzávery škôl a netreba hlásiť, že ukončil som OČR-ku. Každý mesiac rodič, ktorý je na OČR, musí poslať sociálnej poisťovni hlásenie, že z mesiaca som opatroval toľko dní, mama toľko, otec toľko a podľa toho budeme vyplácať dávku.

Najdôležitejšie dávky:
Ako požiadať o ošetrovné – OČR (postup, formulár, čestné vyhlásenie, kontakty)
Zariadenia sociálnych služieb – pošlite zoznamy klientov
Ako požiadať o dočasnú PN (postup, kontakty)
Ako požiadať o dávku v nezamestnanosti (postup, formulár, kontakty)
Ako požiadať o garančnú dávku (postup, formulár, kontakty)
Ako požiadať o potvrdenia a ďalšie návody

Odklad platenia poistného:
Kto a ako si môže odložiť zaplatenie odvodov

Dôchodky:
Ako požiadať o dôchodok (postup, formulár, kontakty)
Dôchodcovia v zahraničí a doklad o žití

Práca v zahraničí:
Ako požiadať o uplatniteľnú legislatívu PD A1 (postup, formuláre, kontakty)
Ako prerušiť prácu v zahraničí a práca z domu (postup, formuláre)

Pokiaľ viem, aj predškolské zariadenia majú v tomto smere nejaké povinnosti.

V súčasnosti je to tak, že deti do 11 rokov, zdravé, môžu byť doma neobmedzene, čiže predškolské zariadenia, škôlky nemusia posielať zoznamy. Povinnosť posielať zoznamy majú už len zariadenia sociálnych služieb, kde boli deti nejakým spôsobom zdravotne hendikepované. Tieto, že sú uzavreté, o tom musíme mať hlásenie. Aby sme OČRky vedeli vyrátať a povedať, že komu patria. 

Ako je to so živnostníkmi a SZČO. Aj tí majú nárok na ošetrovné?

Samozrejme, že majú nárok na ošetrovné, ale tak ako pri normálnom ošetrovnom zamestnanca, tak aj pri živnostníkoch, musia byť splnené ďalšie podmienky zo zákona, ktoré teda hovoria, že dávku dostanú len vtedy, keď sú splnené. Pri živnostníkoch je to tak, že musia mať riadne a načas zaplatené odvody s tým, že ich dlh nesmie byť vyšší ako 5 eur. Platí  pravidlo, že za predchádzajúci mesiac, ať nie do 8. ale do konca aktuálneho mesiaca stačí, ak odvody budú zaplatené. 

Keď sme pri tých odvodoch. Ako je to s tým odkladom odvodov, o čom sa teraz hovorí najčastejšie?

Aktuálne na tom sociálna poisťovňa pracuje. Takisto to bude fungovať cez elektronický formulár. Tieto žiadosti si živnostníci a zamestnávatelia, u ktorých je pokles tržieb a obratu viac ako 40 percent, tak si budú môcť podať. V súčasnosti to nie je možné, lebo poisťovňa čaká na nariadenie vlády, ktorá ma upresniť podmienky. My už veci máme pripravené.

Mení sa aj vyplácanie dávok v nezamestnanosti. 

Dávka v nezamestnanosti, na základe rozhodnutia vlády a parlamentu bola predlžená o jeden mesiac s tým, že vláda upraví, ako to bude ďalej. Tu nemusia ľudia žiadať o jej predĺženie, sociálna poisťovňa to urobí automaticky. Má to ale jeden háčik. Ak niekomu končila dávka v nezamestnanosti 15. marca, tak nebude súvisle poberať, sociálna poisťovňa sa na to musí pripraviť a dostane novú dávku mesiac, bez toho, aby žiadal, od 4.4 do 3.5. Automaticky bez žiadosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy