Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Päť osád v karanténe. O poriadok, potraviny a zdravotnú starostlivosť sa budú starať vojaci a polícia
Zdielať na

Päť osád v karanténe. O poriadok, potraviny a zdravotnú starostlivosť sa budú starať vojaci a polícia

KROMPACHY / Vláda sa rozhodla v súvislosti so zastavením šírenia koronavírusu uzavrieť päť osád v okrese Spišská Nová Ves. Na brífingu po zasadnutí krízového štábu v Krompachoch o tom informovali predseda vlády Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas.

"Rozhodli sme sa, že uzavrieme určité osady," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. 

"Týka sa to mesta Krompachy, konkrétne sú tu tri lokality, v ktorých sú pozitívne testovaní a potom sa to týka dvoch blízkych obcí Bystrany a Žehra. Čiže päť lokalít, kde sú pozitívne testovaní ľudia na ochorenie COVID-19,“ uviedol predseda vlády Igor Matovič. O verejný poriadok sa budú starať vojaci a policajti, ktorí ľuďom zabezpečia potraviny aj zdravotnú starostlivosť. "Chceme to dostať pod kontrolu. Nie sú to žiadne špeciálne opatrenia, ktoré sme teraz vymysleli v Krompachoch. Toto sú postupy epidemiológov po celom svete," dodal Matovič. 

Ako ďalej informoval Ján Mikas, zvažovali aj možnosť dávať do karantény len osoby, u ktorých sa potvrdil tento vírus, avšak po zvážení miestnych podmienok a zvyklostí sa rozhodli pre uzatvorenie osád. "Budeme ďalej monitorovať epidemiologickú situáciu a v prípade, že by sa zhoršil stav niekoho z týchto osád, potom sa samozrejme zabezpečí adekvátna zdravotná starostlivosť,“ dodal Mikas.

S testovaním v marginalizovaných rómskych komunitách začali v piatok 3. apríla v obci Jarovnice v okrese Sabinov. Testovanie zabezpečujú Ozbrojené sily (OS) SR v spolupráci so štátnou príspevkovou organizáciou ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny. Zatiaľ otestovali 33 osád, na čom pracovali štyri odberové tímy. Zostáva ešte viac ako tisíc osád. V osadách testovali len tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia.

Na Slovensku v utorok pribudlo 101 potvrdených prípadov koronavírusu, pričom v laboratóriách otestovali 2 042 vzoriek.

Osady sú pod kontrolou

Od štvrtkovej polnoci teda policajné hliadky strážia vstupy do troch osád v Krompachoch, jednej v Bystranoch, jednej v Žehre a dozerajú aj na okolie. Sú rozmiestnení tak, aby mali na očiach celú osadu. Od rána zatiaľ žiadne problémy s tamojšími obyvateľmi nemali.

V komunitách prebieha klasický život. Ak by však niekto chcel z osady odísť, nedovolia mu to a rovnako keď do nej niekto vojde, už tam musí zostať. Výnimku majú iba záchranné zložky. Čaká sa na príchod armády, ktorá by mala policajtom pomôcť pri strážení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy