Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
eKaranténu využila už viac ako tisícka Slovákov. Rezort vnútra stále čaká na schválenie spoločnosťou Apple
Zdielať na

eKaranténu využila už viac ako tisícka Slovákov. Rezort vnútra stále čaká na schválenie spoločnosťou Apple

BRATISLAVA / Počas tohto víkendu sa na Slovensku spustila domáca karanténa. Aplikácia sa však dá používať len s operačným systémom Android. Na hraniciach sa ale aj v pondelok našlo veľa ľudí, ktorým aplikácia nefungovala. Koľko ľudí už možnosť domácej karantény využilo?

Na hraniciach uviazli desiatky ľudí, ktorým aplikácia nefunguje. A to aj napriek tomu, že majú mobilný telefón s operačným systémom Android. Podobná situácia sa stala aj Tomášovi, ktorý so svojou manželkou a jednoročnou dcérkou skončil v štátnej karanténe v Liptovskom Jáne. Manželke aplikácia funguje, ale jemu nie.  "Ja tu musím ostať keď mi to nejde. Žena sa nemá ako dostať domov pretože ja som šofér. A nikto nechce z rodiny prísť po ňu lebo sa boja, že budú musieť zostať v štátnej karanténe," vyjadril sa navrátilec Tomáš. 

"Poradili vám vôbec, čo máte robiť s tou vašou aplikáciou, ktorá Vám nefunguje?: "No, že skúšať stále dookola, skúšať dookola..."

Takéto prípady sú vraj ojedinelé. "96% ľudí, ktorí chceli využiť Smart e-karanténu ju mohli aj využiť. Iba 4% ľudí mali problém so svojím mobilným zariadením Android," uviedol Ján Bučkuliak, člen permanentného krízového štábu, zodpovedný za oblasť IT.  Podľa Bučkuliaka majú ľudia najčastejšie užívateľské problémy, ktoré sa dajú pomerne jednoducho odstrániť.  "Príliš slabá baterka, ak si niekto necháva fóliu na svojom mobilnom telefóne, môže to byť problém pri tej identifikácii, málo miesta v mobilných telefónoch, slabý internet, veľakrát sa nám stalo, že napriek tomu, že sme zverejnili verziu operačného systému prichádzajú ľudia, ktorí majú staršiu verziu. Ak je zlé svetlo ak si repatriant robil to prvotné nasnímanie tváre, tak môže to spôsobovať problém," poznamenal. 

V domácej karanténe je už viac ako 1000 ľudí. A viac ako 740 ľuďom už bolo umožnené prejsť zo štátnej do domácej karantény. "V štátnych karanténnych zariadeniach je 3755 osôb. A naďalej funguje 49 štátnych," informoval Petar Lazarov z rezortu vnútra. 

 Do iPhonu bude možné aplikáciu stiahnuť až po jej schválení spoločnosťou Apple. Na to sa však podľa hovorkyne Ministerstva vnútra stále čaká.
Prevádzka tzv. smart karantény funguje nateraz len na hraničných Petržalka - Berg, na slovensko-českom priechode Drietoma - Starý Hrozenkov a slovensko-rakúskom priechode Jarovce - Kittsee. . A ešte dnes by k nim malo pribudnúť ďalších 9. 

Napriek tomu, 112 repatriantov, ktorí sa dnes podvečer vracajú z Anglicka na Slovensko, zatiaľ nebude môcť ísť hneď do domácej karantény. "Títo občania musia v tejto chvíli ísť do štátnej karantény. Čo súvisí aj s tým, že štátna karanténa ešte nie je aktualizovaná pre všetky typy operačných systémov telefónov, ale zároveň, keď nastúpia do tejto štátnej karantény a spustí sa ten proces tak, aby mohli z tejto štátnej karantény odísť, tak hneď v ten deň ako si ju nainštalujú, tak môžu tak urobiť," dodal Martin Klus, štátny tajomník MZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy