Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Minister Lengvarský žiada vládu, aby schválila celoštátny lockdown aspoň na tri týždne
Zdielať na

Minister Lengvarský žiada vládu, aby schválila celoštátny lockdown aspoň na tri týždne

SLOVENSKO / Situácia je natoľko kritická, že minister Lengvarský už nepovažuje otázku lockdownu za otvorenú, ale ju priamo navrhol na rokovaní koaličnej rady. Trvať by mohol 2-3 týždne. V prípade, ak by bol zavedený, čo najskôr a zabral by, bola by šanca prežiť Vianoce bez vážnych obmedzení, v prípade, že nezaberie, je možné ho predĺžiť.

Premiér krátko pred koaličnou radou poslal vyjadrenie, že sa týmto návrhom odborníkov zaoberá

"Predseda vlády SR Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných, či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový. Premiér si uvedomuje, že je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu," stanovisko Eduarda Hegera (OĽANO). 

Boris Kollár pripúšťa zavedenie Lockdownu 

"Áno, máme za to, že za zdravotný systém je plne zodpovedný minister Lengvarský a za ekonomický systém je minister Sulík. Keď sa títo dvaja na tom zhodnú, tak my nebudeme robiť problémy a budeme rešpektovať rozhodnutie týchto dvoch ministrov, ktorí sú presne za toto zodpovední," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Vladimír Lengvarský v rozhovore pre TV JOJ potvrdil, že lockdown je stále v hre, a s jeho návrhom príde v pondelok na koaličnú radu a následne v utorok na zasadnutie vlády. "Predbežne sme sa o tom bavili aj niekoľko dní predtým. Ja to znovu navrhnem," hovorí Lengvarský. Lengvarský uviedol, že o forme lockdownu bude ešte diskusia. 

Minister školstva sa vraj definitívne vyjadrí až po rokovaní poslaneckého klubu SaS a koaličnej rady

Už teraz ale operuje tým, že školy sa darí udržať funkčné. "Pre mňa je ale dôležité zachovať prezenčnú výučbu v školách. Percento pozitívnych žiakov sa hýbe okolo 1,5 % a preventívne ich kontakty odchádzajú do karantény. Každý týždeň sa testuje asi 350-tisíc žiakov a školy sa darí udržať funkčné. Aj skúsenosti z minulej vlny a z iných krajín ukazujú, že zatvorenie škôl nie je efektívne, nezníži počet nakazených a nepomôže zlepšiť situáciu," hovorí minister školstva Branislav Gröhling. 

Hovorkyňa Richarda Sulíka informovala, že on sám sa vyjadrí až na rokovaní vlády. Hovorca Veroniky Remišovej nereagoval. Opozícia sa pýta: Ak je to tak dramatické, prečo nezasadá vláda okamžite, ale berie si na to ďalší deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy