Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Lengvarský žiada vládu, aby schválila celoštátny lockdown aspoň na tri týždne
Zdielať na

Minister Lengvarský žiada vládu, aby schválila celoštátny lockdown aspoň na tri týždne

SLOVENSKO / Situácia je natoľko kritická, že minister Lengvarský už nepovažuje otázku lockdownu za otvorenú, ale ju priamo navrhol na rokovaní koaličnej rady. Trvať by mohol 2-3 týždne. V prípade, ak by bol zavedený, čo najskôr a zabral by, bola by šanca prežiť Vianoce bez vážnych obmedzení, v prípade, že nezaberie, je možné ho predĺžiť.

Premiér krátko pred koaličnou radou poslal vyjadrenie, že sa týmto návrhom odborníkov zaoberá

"Predseda vlády SR Eduard Heger v žiadnom prípade nebude hazardovať so životmi zaočkovaných, či nezaočkovaných, a preto sa intenzívne zaoberá možnosťou trojtýždňového lockdownu pre všetkých obyvateľov, ako to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR a konzílium odborníkov. Práve názor odborníkov je v tomto smere pre predsedu vlády kľúčový. Premiér si uvedomuje, že je nutné situáciu riešiť okamžite aj preto, aby sme mali pokojnejšie Vianoce a mohli neskôr opatrenia uvoľňovať s ohľadom na blížiacu sa sezónu v cestovnom ruchu," stanovisko Eduarda Hegera (OĽANO). 

Boris Kollár pripúšťa zavedenie Lockdownu 

"Áno, máme za to, že za zdravotný systém je plne zodpovedný minister Lengvarský a za ekonomický systém je minister Sulík. Keď sa títo dvaja na tom zhodnú, tak my nebudeme robiť problémy a budeme rešpektovať rozhodnutie týchto dvoch ministrov, ktorí sú presne za toto zodpovední," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Vladimír Lengvarský v rozhovore pre TV JOJ potvrdil, že lockdown je stále v hre, a s jeho návrhom príde v pondelok na koaličnú radu a následne v utorok na zasadnutie vlády. "Predbežne sme sa o tom bavili aj niekoľko dní predtým. Ja to znovu navrhnem," hovorí Lengvarský. Lengvarský uviedol, že o forme lockdownu bude ešte diskusia. 

Minister školstva sa vraj definitívne vyjadrí až po rokovaní poslaneckého klubu SaS a koaličnej rady

Už teraz ale operuje tým, že školy sa darí udržať funkčné. "Pre mňa je ale dôležité zachovať prezenčnú výučbu v školách. Percento pozitívnych žiakov sa hýbe okolo 1,5 % a preventívne ich kontakty odchádzajú do karantény. Každý týždeň sa testuje asi 350-tisíc žiakov a školy sa darí udržať funkčné. Aj skúsenosti z minulej vlny a z iných krajín ukazujú, že zatvorenie škôl nie je efektívne, nezníži počet nakazených a nepomôže zlepšiť situáciu," hovorí minister školstva Branislav Gröhling. 

Hovorkyňa Richarda Sulíka informovala, že on sám sa vyjadrí až na rokovaní vlády. Hovorca Veroniky Remišovej nereagoval. Opozícia sa pýta: Ak je to tak dramatické, prečo nezasadá vláda okamžite, ale berie si na to ďalší deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy