Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Samosprávy sa snažia vyhnúť čiernej farbe. Na očkovanie vyzývajú tamojší starostovia a primátori
Zdielať na

Samosprávy sa snažia vyhnúť čiernej farbe. Na očkovanie vyzývajú tamojší starostovia a primátori

SLOVENSKO / Mnohé slovenské okresy by sa mohli vyhnúť zaradeniu do najtvrdšieho režimu covid automatu - do obávanej čiernej farby. Už včera sme vám to ukázali na príklade Sabinova. Tamojší starostovia a primátori dokázali presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať a už od pondelka preto bude celý okres v bordovej farbe. To znamená aj otvorené reštaurácie, služby obyvateľom a športové podujatia. Nemusí to byť len prípad Sabinova - v mnohých okresoch chýba k potrebným percentám už len niekoľko stoviek zaočkovaných.

Čierna - tejto farbe sa snažia vyhnúť viaceré okresy Slovenska. Ak sa im podarí dostať dostatočný počet ľudí k očkovacím staniciam, prípadne mobilné očkovacie tímy k ľuďom. Regionálny hygienik totiž môže na základe percenta zaočkovaných osôb nad 50 rokov preradiť okres do lepšej farby - pri zaočkovanosti nad 65 percent o jeden a nad 75 percent až o dva stupne.

Čierna zasiahla aj okres Námestovo. A pritom stačilo tak málo. Keby sa zaočkovaní nad 50 rokov 178 ľudí, okres by nebol čierny. "Toto je len dôsledok neočkovanosti. Snažím sa nabádať spoluobčanov na očkovanie," uviedol starosta Mútneho Marián Murín. 

Kľúčovú úlohu zohrávajú aj miestne samosprávy. "Mestá a obce majú trojnásobne vyššiu dôveru ako vláda. Samosprávy nie sú súperi, rivali, ale partneri štátu," prehlásil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. 

V ťažkej situácii sa ocitla aj reštaurácia v Mútnom. Hostí v nej nenájdete. Pritom približne 5 km od tejto dediny v Poľsku je to inak. Starosta Mútneho hovorí, že Poliaci nie sú zavretí a gastro funguje. V Nitre pomáhajú mobilné očkovacie tímy zo susedného banskobystrického samosprávneho kraja. "Stačí, aby sa zaočkovalo približne 600 ľudí nad 50 rokov," povedal Marek Hattas, primátor mesta Nitra. 

"Pridávame sa k mužstvám ako HK Prešov alebo HC Košice, takisto aj ďalšie extraligové mužstvá budú apelovať na ľudí, aby tá zaočkovanosť - hlavne u starších - stúpla," uviedol Miroslav Kováčik, prezident nitrianskeho hokejového klubu, ktorý verí, že sa vďaka tomu ľudia dostanú späť na tribúny v hojnejšom počte. Podmienky pre divákov sú totiž v súčasnej epidemiologickej situácii veľmi nelichotivé.

Iba 3% zaočkovaných ľudí – tak málo stačí na to, aby sa okres Humenné vrátil z čiernej farby do bordovej. "Okres Humenné potrebuje ešte 649 osôb vo vekovej kategórii nad 50 rokov, aby sa prišli zaočkovať," povedal hovorca mesta Humenné Marián Škuba. 

"Máme motiváciu sa ďalej očkovať. Strašne by nám pomohlo, keby sme boli bordoví, ja nehovorím, že sa zbláznime z tých tržieb, ale aspoň prežijeme tú krízu teraz," uviedol majiteľ pivárne Andrej Lipčák. 

Samospráva je iniciatívna. V meste už druhý víkend po sebe bude prebiehať akcia s názvom očkovanie bez pozvania v jednom z nákupných centier. O očkovaní informujú verejnosť aj cez webové portály, vylepením plagátov v hromadnej doprave či cez mestskú televíziu.

"Boli rozposlané informácie a plagáty všetkým obciam v okrese Humenné, spolupracujeme aj s obchodnými reťazcami, kde sme vylepili plagáty," povedal Škuba. 

V Humennom je zaočkovaných približne 41 percent obyvateľov. Prešovský samosprávny kraj bol pripravený znovu otvoriť aj veľkokapacitné vakcinačné centrum, no záujem o očkovanie bol minimálny. Návrat do bordovej farby by pritom mnohé prevádzky v meste zachránil pred krachom.

"Budeme si platiť odvody, prežijeme Vianoce, nakúpime darčeky deťom a ideme ďalej," povedal Lipčák. "Verím, že v čo najkratšej dobe zvládneme návrat do bordovej," uviedol Škuba. 

Sú aj okresy, ktorým k dostatočnej zaočkovanosti chýbajú nie stovky, ale tisíce. V kysuckej dedine Zborov nad Bystricou, ktorá patrí do čierneho okresu Čadca, sa stále snažia o to, aby mali čo najvyššiu zaočkovanosť. 
"Miera zaočkovanosti sa v našej obci pohybuje okolo 45 percent," povedal starosta Zborova nad Bystricou Juraj Hlavatý. 

Ide pritom prevažne u starších ľudí. Pri prvej i druhej dávke vakcíny mnohí dedinčania využili možnosť, keď za nimi priamo do dediny prišli zdravotníci z čadčianskej nemocnice. A seniorov z miestneho domova dôchodcov už zaočkovali aj treťou dávkou. "V najbližšej dobe ponúkame túto možnosť aj občanom nad 55 rokov," uviedol Hlavatý. 

A urobia všetko preto, aby o tejto možnosti boli riadne informovaní. "Využijeme všetky prostriedky: obecný rozhlas, sms-ky obecnú tv," dodal Hlavatý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy