Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Martin Klus navrhuje, aby sa Slovensko inšpirovalo pri úprave COVID automatu susedným Rakúskom
Zdielať na

Martin Klus navrhuje, aby sa Slovensko inšpirovalo pri úprave COVID automatu susedným Rakúskom

BRATISLAVA / Na Slovensku pribúda čoraz viac pozitívne testovaných na koronavírus a mnohí z nich končia v nemocniciach. Aktuálne dosiahli slovenské nemocnice 32 percent z maximálnej kapacity lôžok. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus navrhuje, aby sa Slovensko inšpirovalo pri úprave COVID automatu susedným Rakúskom. Prinieslo by to isté výhody pre očkovaných a naopak obmedzenia pre neočkovaných. Od 1. novembra sa bude musieť väčšina rakúskych zamestnancov v práci preukázať potvrdením OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní). Podľa štatistického úradu takmer 50-tisíc Slovákov pracuje v Rakúsku. Malo by sa zohľadňovať, kto je a kto nie je zaočkovaný, povedal počas stredajšieho brífingu strany Sloboda a solidarita minister hospodárstva Richard Sulík. Predstavil tiež tri požiadavky, ktoré chce strana v súvislosti s nastavením epidemických opatrení presadiť a ktoré by mali priniesť zaočkovaným viac slobody aj v čiernych okresoch.

Výhody pre očkovaných a prísnejšie opatrenia pre nezaočkovaných 

Ako uvádza štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, viaceré krajiny EÚ už predstavili režim, ktorý je sprísnený pre neočkovaných a zvýhodnený pre očkovaných. "V čiernych okresoch tí, ktorí sú zaočkovaní doplácajú na tých nezodpovedných, ktorí zaočkovaní nie sú. Ja osobne si myslím, že to nie je správne, pretože už keď máme zaočkovaných ľudí v čiernych okresoch a nemôžu ísť do fitnescentra alebo do reštaurácie, tak potom je otázka, že ako motivovať ľudí, aby sa nechali zaočkovať," hovorí sa Klus.  

Martin Klus chce navrhnúť, že ak by sa situácia zhoršila na toľko, že by sa okres dostal do čiernej farby, tak by pre očkovaných neplatili také prísne opatrenia. "Dnes sú naozaj na rovnakej úrovni s tými nezaočkovanými, nemôžu za to, že je veľa ľudí v tom okrese nezaočkovaných zo skutočne iracionálnych dôvodov. Toto je jeden z motívov, kvôli ktorým je dobré sledovať tie trendy v EÚ." 

Podľa Klusa by to pre ľudí bola pozitívna motivácia, aby sa zaočkovali. "To, o čo sa nám v prvom rade jedná je, aby tých 80 percent, ktoré dnes máme v prípade hospitalizovaných, alebo 70 percent v prípade nových prípadov koronavírusu, tak keď sa nám toto podarí odbúrať, dostaneme sa do fázy, kde sú dnes už mnohé krajiny, najmä západnej Európy s vysokou mierou preočkovanosti a vďaka tomu tam ten nápor na nemocnice zďaleka nie je taký vysoký ako u nás." 

Pre názory mnohých koaličných partnerov na protipandemické opatrenia môže byť tento návrh pomerne problémový v koalícií presadiť. "Konzílium už na túto tému rokovalo. Ja očakávam, že sa k tomu ešte vrátime, pretože čiernych okresov bude pribúdať a nespokojnosť ľudí, ktorí sa v dobrej viere nechali zaočkovať, že budú mať lepší prístup ku štandardnejšiemu životu, bude pribúdať. Tým pádom sa budeme musieť touto témou zaoberať." 

​Sulík: Strana SaS zaujala stanovisko, že ak je niekto zaočkovaný, má mať výhodu

Richard Sulík predstavil tri požiadavky, ktoré chce strana v súvislosti s nastavením epidemických opatrení presadiť a ktoré by mali priniesť zaočkovaným viac slobody aj v čiernych okresoch. "Chceme, aby ľudia vnímali očkovanie ako vstupenku na slobodu,” uviedol Sulík.

Prvou požiadavkou je, aby v prípade, ak sú majiteľ prevádzky, napríklad reštaurácie, ako aj personál zaočkovaní, tak bola táto prevádzka otvorená, a to aj v čiernych okresoch. V druhom bode strana požaduje, aby tí ľudia, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, boli braní rovnako ako očkovaní, a teda mali rovnaké slobody. Strana tiež žiada, aby všade, kde je to možné, boli takzvaní žolíci, teda faktory pozitívne vplývajúce na zaradenie v rámci COVID automatu, využívaný v maximálnej možnej miere. Tieto kroky podľa Sulíka konzultovali aj s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková v rámci brífingu uviedla konkrétne dáta, na základe ktorých požadujú predstavené zmeny. Ide najmä o porovnanie predpovedí odborníkov rezortu zdravotníctva, aká bude epidemická situácia na konci októbra s tým, aká je aktuálna situácia. Napríklad počet pacientov s COVID-19 prijatých do nemocníc sa predikoval na 150 až 250 denne, v súčasnosti je to 140, čo je podľa Cigánikovej výrazne lepší stav, ako sa očakával. Podobne je to aj pri ťažkých priebehoch či úmrtiach, kde sa predpokladalo, že bude denne zomierať 23 až 32 ľudí s koronavírusovou infekciou, no priemerne úrady denne hlásia 13 obetí. 

Cigániková zdôraznila, že aj keď je epidemická situácia v súčasnosti náročná, je dôležité držať sa kritických ukazovateľov. Pribúdajúci počet nových prípadov nie je podľa jej slov taký podstatný, nakoľko najviac nakazených je spomedzi detí a mladých ľudí, ktorým nehrozí závažný priebeh ochorenia. Pripomenula tiež, že ich cieľom je dosiahnuť slobodu pre zaočkovaných obyvateľov, aj tých, ktorí ochorenie prekonali, a to aj v čiernych okresoch.

"Kto bude zaočkovaný pochopí, že môže žiť normálny život. Našim cieľom je nie deliť ľudí, opak, aby sme všetci nesedeli doma," hovorí Jana Bittó Cigániková. "Strana SaS zaujala stanovisko, že aj je niekto zaočkovaný, má mať výhodu," hovorí Sulík. 

​Dátum zmeny opatrení zatiaľ nie je stanovený. Martin Klus verí, že by sa to po sviatkoch mohlo zmeniť. "Vždy pred rokovaním konzília sme informovali našich partnerov o tom, aké sú opatrenia v susedných krajinách. Keď počujeme tie termíny v Rakúsku, je to 1. november, viaceré opatrenia boli zavedené napríklad vo Francúzsku alebo v Taliansku s platnosťou smerom ku sviatkom a k Vianociam, tak sa dá predpokladať, že aj my sa budeme týmto zaoberať, čím viac budú pribúdať ľudia pozitívne testovaní formou PCR testov." 

Rakúsko 

Rakúsko od 1. novembra sprísňuje opatrenia aj pre zamestnancov, ktorí sa budú musieť preukázať vo svojom zamestnaní očkovaním, testom alebo potvrdením o prekonaní koronavírusu. Približne 50-tisíc Slovákov aktuálne pracuje v Rakúsku, ktorých sa opatrenia budú týkať. 

Režim na hraniciach 

Situácia sa zhoršuje v Rakúsku, ako aj na Slovensku, režim na hraniciach sa zatiaľ nemení. Pre viaceré krajiny sme rizikovou krajinou. "V tých susedných krajinách s výnimkou Česka nedošlo k zmenám. Česko už predstavilo zmeny pre červené krajiny, kde, bohužiaľ, spadá aj Slovensko, a to sa týka najmä nezaočkovaných osôb, kde už dochádza k podmienkam karantény. V prípade zaočkovaných osôb to je podobne aj v Nórsku, Holandsku, Estónsku, najnovšie v Rumunsku a na Cypre, a stále je tam vysoká miera zvýhodnenia týchto osôb, pretože tieto osoby predstavujú pre tamojšie zdravotné systémy menšie riziko." Spomedzi našich susedných krajín sú pravidlá nastavené najprísnejšie od Českej republiky. "Nedá sa vylúčiť, že sa to zhorší aj pre ostatné krajiny. Mali by sme sa venovať Ukrajine, kde je situácia kritická." 

Tretia Dávka 

Niektoré krajiny aplikujú tretie dávky po šiestich mesiacoch, niektoré po deviatich mesiacoch. "Dokonca to môže v praxi znamenať, že ak si niekto nedá tretiu dávku po deviatich mesiacoch od druhej dávky, tak sa mu môže obmedziť digitálny covidový certifikát." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy