Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Počas tretej vlny pandémie zomrelo 70 ľudí. Viac ako 80 % obetí bolo nezaočkovaných
Zdielať na

Počas tretej vlny pandémie zomrelo 70 ľudí. Viac ako 80 % obetí bolo nezaočkovaných

BRATISLAVA / Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v spolupráci s Inštitútom zdravotníckych analýz vykonal analýzu úmrtí v tretej vlne, to znamená od 28.7. do konca septembra, aby mohli vyhodnotiť spektrum ľudí, ktorí zomierali v súvislosti s koronavírusovou infekciou a vakcináciou.

Ministerstvo zdravotníctva už niekoľko mesiacov zdôrazňuje dôležitosť a význam očkovania. Na druhej strane na sociálnych sieťach kolujú rôzne teórie o neúčinnosti vakcín. Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou spolu s Inštitútom zdravotníckych analýz spravili štúdiu z tretej vlny, aby niektoré z tých teórií mohli vyvrátiť. 

Hlavný koroner: Ochrana vakcináciou je veľmi individuálna 

O výsledkoch týchto analýz informoval hlavný koroner Michal Palkovič. Podľa zistených dát až 81,5 % ľudí, ktorí zomreli v súvislosti s veľmi ťažkým zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom, neboli vôbec očkovaní. V analýze sa sústredili na 70 obetí, ktoré si vyžiadala tretia vlna. "Keď si zoberieme spektrum ľudí, ktorí boli očkovaní a zomreli, tak sa musíme pozrieť aj na to, aká bola doba od druhej dávky a tam vidíme, že mimo jedného pacienta, ktorý mal 47 rokov, tak všetci ostatní boli dlhšie ako 6 mesiacov predtým očkovaní druhou dávkou. Z toho teda vyplýva, že tá ochrana, ktorá je individuálna, veľmi individuálna, ale dá sa konštatovať, že tá ochrana trvá 6 mesiacov," vysvetlil ako čítať tieto výsledky analýz koroner Palkovič. Zo sledovaných údajov vyplýva, že vo vekovej kategórii, ktorú radíme do rizikovej, od 65-69 je riziko úmrtia neočkovaných 20,9-násobne vyššia. " V kategórii 70 – 74 rokov 19,5 násobné riziko a medzi 75-79 už len 9,2 násobne väčšie riziko, čím chceme povedať, že tam už aj to percento zaočkovanosti výrazne vyššie, keď sa bavíme o tých vyšších vekových kategóriách," konštatoval Michal Palkovič. Podľa koronera je tretia dávka alebo aj bustrovacia dávka nevyhnutná, keďže analýzy dokázali, že ochrana vakcináciou je síce individuálna, ale vo všeobecnosti platí tá polročná ochrana na 6 mesiacov. "Musíme povedať, že z tých dát naozaj vychádza, že pol roka je skutočne ten čas, ktorý môžeme povedať zodpovedne, že ten človek má dostatočné množstvo ochrany a z toho ale vyplýva, že tá bustrovacia dávka je naozaj veľmi potrebná," uviedol Palkovič. 

Podľa slov koronera očkovanie je dôležité, ale bez dodržiavania ostatných opatrení nemá taký efekt

Aj napriek tomu, že sa ľudia po celom svete očkujú proti ochoreniu Covid-19 hlavný koroner zdôraznil dôležitosť aj opatrení nosenia rúška, rozostupov. "Ono to vyplýva aj z dát ostatných krajín, že očkovanie je, samozrejme, neoddeliteľná súčasť, ale nie je jediný z princípov, ako s tou pandémiou bojovať. Ruky, odstup, rúška a bez týchto zásadných princípov to očkovanie nemá taký efekt a vidíme to napríklad aj v iných krajinách, ako v Izraeli," spomenul aj Izrael, ktorý ľudia udávajú ako príklad neefektívnosti očkovania. 

Michal Palkovič vysvetlil aj to ako sa zisťuje príčina úmrtí a či to súvisí s očkovaním

Doteraz v úrade analyzovali 125 obetí. Každá analýza si vyžaduje podrobné naštudovanie nielen príčiny a stavu ochorenia, ale aj predkoronového stavu pacienta. "My musíme zistiť, aký typ ochorení ten človek mal a či tá vakcinácia naozaj spustila tú komplikáciu, ktorá spôsobila smrť, alebo tá vakcinácia s týmto procesom úmrtia nemala vôbec nič dočinenia," vysvetlil postup a doplnil aj výsledky analýz: "môžeme konštatovať, že vo väčšine prípadov sme našli terén, ktorý bol poznačený mnohými civilizačnými chorobami, keďže aj tie vekové kategórie sú vyššie. Nemáme žiadneho mladšieho človeka ako 67."

Možnosť dať si tretiu dávku hlavný koroner Michal Palkovič bez váhania využil. "Dôvod je jednak to, že sme v kontakte s množstvom príbuzných, samozrejme, pracujeme aj s tým materiálom, čiže tá kontaminácia rôznych predmetov tam vždy existuje. Takže ja ako človek robím vždy všetko pre to, aby som minimalizoval akékoľvek riziko."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy