Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové opatrenia od pondelka: Zaočkovaných čaká výhoda po kontakte s pozitívnym
Zdielať na

Nové opatrenia od pondelka: Zaočkovaných čaká výhoda po kontakte s pozitívnym

BRATISLAVA / Činnosť maloobchodných prevádzok a prevádzok služieb a organizáciu hromadných podujatí počas pandémie doteraz upravovala jedna vyhláška. Pre prehľadnosť budú po novom dve vyhlášky – jedna pre prevádzky, druhá pre hromadné podujatia. Účinnosť vyhlášok, ktoré obsahujú aj viaceré zmeny pravidiel, je stanovená na 10. mája 2021. Informoval o tom v piatok Úrad verejného zdravotníctva SR.


Zmeny v rámci izolácie pozitívnych osôb a karantény úzkych kontaktov:

Očkovaná osoba, ktorá bola v úzkom kontakte s pozitívne testovaným človekom, nemusí ísť do karantény. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. Od druhej dávky mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19, napríklad od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo Moderna, však musí uplynúť viac ako 14 dní. Od prvej dávky vektorovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19, akou je tá od spoločnosti AstraZeneca, musí uplynúť viac ako štyri týždne. Do karantény nemusí ísť ani osoba, ktorá je viac ako 14 dní po prvej dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19, ak jej ju podali v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19. Naďalej tiež platí, že osoba, ktorá prekonala COVID-19 v období nie viac ako 180 dní, nemusí ísť do karantény.

Račková doplnila, že medzi osoby v osobitnom režime budú po novom zaradení aj prevádzkoví pracovníci Slovenskej pošty. „Za úzky kontakt sa v prípade osôb v osobitnom režime považuje iba kontakt, ak k nemu došlo bez použitia osobných ochranných prostriedkov alebo s možným porušením použitých osobných ochranných prostriedkov,“ vysvetlila Račková.

Zmeny v oblasti fungovania prevádzok:

Umelé kúpaliská budú môcť od pondelka 10. mája po stanovení určitých obmedzení v okresoch v prvom a druhom stupni varovania poskytovať tréningy pre športové kluby, ktoré sú registrované pod športovými zväzmi. V praxi to znamená, že uvedené aktuálne neplatí len pre okresy Považská Bystrica a Myjava - a teda tie, ktoré sa nachádzajú v treťom stupni varovania. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas v piatok pripomenuli, že podmienky pre fungovanie fitnescentier zostávajú nezmenené. Vyhláška stanovuje kapacitné obmedzenia pre tieto tréningy rôzne pre I. a II. stupeň.

Kabínkové lanovky budú môcť v okresoch v I. stupni varovania fungovať bez kapacitných obmedzení, v okresoch v II. stupni varovania bude môcť byť v kabínke iba jedna osoba alebo osoby žijúce v jednej domácnosti. V okresoch v III. stupni varovania prevádzka kabínkových lanoviek nie je povolená. Negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín na lanovky je naďalej povinný, táto povinnosť neplatí pre deti do 10 rokov. Táto povinnosť rovnako neplatí pre očkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19 a majú o tom doklad.

Prevádzky divadelných, hudobných, exteriérových filmových a podobných kultúrnych podujatí v okresoch v I. stupni varovania podľa COVID automatu budú môcť zaplniť maximálnu kapacitu na 50 % divákov, maximálne však do počtu 500 ľudí v exteriéri alebo 250 ľudí v interiéri. V II. stupni varovania bude maximálna kapacita taktiež 50 % divákov, maximálne však do počtu 200 ľudí v exteriéri alebo 150 ľudí v interiéri. Prevádzka filmových podujatí v interiéri naďalej nebude povolená.

Od 9. mája sa zároveň rušia vyhradené nákupné hodiny pre seniorov, ŤZP a ich sprievodcov.

Organizácia hromadných podujatí bude prebiehať za týchto podmienok:

V ružových a červených okresoch je povolených viacero hromadných kultúrnych podujatí od divadelných a filmových predstavení cez hudobné a tanečné produkcie až po výstavy, festivaly a prehliadky. Ako upozornila Račková, kultúrne podujatia nemôžu byť zamerané na školopovinných maloletých alebo školské skupiny a povolená nie je ani fyzická interaktívna hra s publikom. Účastníci však musia mať negatívny výsledok testu RT-PCR/LAMP, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo antigénového testu, ktorý nie je starší ako 24 hodín. Z tejto povinnosti sú vylúčené deti do desať rokov, očkovaní proti COVID-19 a osoby, ktoré prekonali toto ochorenie a majú o tom doklad.

Pre ružové a červené okresy sa podľa COVID automatu zvyšuje počet divákov pre kultúrne podujatia. Okresy prvého stupňa budú môcť zaplniť 50 percent svojej kapacity, avšak maximálne do 500 divákov v exteriéri alebo 250 divákov v interiéri. Aj v červených okresoch môžu zaplniť 50 percent svojej kapacity, ale do počtu 200 ľudí v exteriéri alebo 150 vo vnútri.

Ráčková doplnila, že v okresoch, ktoré sú v prvom a druhom stupni varovania COVID automatu, sa môžu organizovať tréningy športových klubov registrovaných pod športovými zväzmi. Avšak musia byť bez obecenstva a dodržiavať podmienky Úradu verejného zdravotníctva. Pre tréningy v interiéri vrátane synchronizovaného plávania a vodného póla platí, že v ružovom okrese môže byť na ňom do 25 osôb a v prípade červených okresov do desať osôb. Ak sa tréning koná v exteriéri, môže byť na ňom v ružových okresov do 50 osôb, avšak v červených len do desať osôb.

​​K výrazným zmenám v opatreniach od pondelka 10. mája nepríde

V nemocniciach je aktuálne v súvislosti s koronavírusom hospitalizovaných 1 117 ľudí, na umelej pľúcnej ventilácii je 156 pacientov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský označil na piatkovej tlačovej besede o aktuálnych opatreniach v súvislosti s COVID-19 uvedené čísla za veľmi povzbudzujúce. Celé Slovensko sa nachádza v ružovej farbe, v rámci jednotlivých okresov sú v bordovej farbe iba okresy Považská Bystrica a Myjava. ​K výrazným zmenám v opatreniach pritom od pondelka 10. mája nepríde. Ako v piatok zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas, výraznejšia zmena sa dotkne iba blízkych kontaktov pozitívnych osôb

Hygienici pracujú na stanovení podmienok cestovania do zahraničia

Úrad verejného zdravotníctva SR intenzívne pracuje na stanovení podmienok cestovania do zahraničia. Ako povedal hlavný hygienik Ján Mikas, kedy by pritom pravidlá letných dovoleniek mohli byť známe, ešte jasné nie je. „Hľadáme cesty, ako by sme mohli zadefinovať bezpečnosť alebo rizikovosť niektorých krajín," priblížil s tým, že sa budú snažiť predstaviť ich čím skôr. Mohlo by ísť o podobný systém, ako fungoval na Slovensku počas minulého leta. „Určite nejaké usmernenie vyjde, aby sa samozrejme ľudia vedeli zariadiť," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy