Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po reportáži TV JOJ minister opäť spustil domáce odbery u ležiacich pacientov
Zdielať na

Po reportáži TV JOJ minister opäť spustil domáce odbery u ležiacich pacientov

BRATISLAVA / Cez víkend TV JOJ upozornila na absenciu mobilnej sanitky v Bratislavskom kraji, ktorá chodila testovať ľudí do domáceho prostredia. Aj na infolinke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva jej absenciu poriadne pocítili. Po odvysielaní reportáže, minister zdravotníctva zareagoval a vydal pokyn na opätovné spustenie domácich odberov. Množili sa totiž telefonáty od zúfalých rodinných príslušníkov ležiacich pacientov.

Bratislavskí záchranári 11. marca predvádzali, ako budú vyzerať domáce odbery na koronavírus. Tzv. COVID sanitka však v bratislavskom kraji fungovala len mesiac.

"Nakoľko krajské operačné stredisko ZZS prestalo dňa 9. apríla túto činnosť vykonávať s odôvodnením, že tieto výkony nie sú život zachraňujúcim úkonom," vysvetľuje Katarína Nosálová, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

"Úprimne poviem, že nerozumiem tomu výpadku, ktorý nastal. Ja by som nikdy nesúhlasil, aby to bolo zastavené," reagoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

A pocítili to aj na infolinke regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Obracajú sa na nich napríklad aj rodiny, ktoré sa o ležiacich nedokážu postarať, na umiestnenie do sociálneho zariadenia ale potrebujú test negatívny na covid-19.

"Musia prejsť domácou 14-dňovou karanténou, testovaním a následne 14-dňovou karanténou priamo v zariadení," dodáva Lucia Forman, hovorkyňa BSK.

Lekárka Denisa Richterová, dobrovoľníčka na infolinke RÚVZ vraví: "Často sú to osoby, ktoré majú problémy s dekubitmi, skrátka sú nepohybliví. Momentálne je taká situácia, že nemáme nikoho, kto by im odobral vzorky, aby mohli ísť do nejakej organizácie, do nejakého domova dôchodcov."

Katarína Nosálová dodáva, že to nie je jediný problém: "Taktiež absentuje doriešenie prevozu pacienta po ukončení karantény na kontrolný odber vzoriek. Ide najmä o osoby, ktoré nemajú auto a nemôžu poprosiť ani o odvoz niekoho z rodinných príslušníkov, nakoľko by mohlo dôjsť pri kašlaní a kýchaní k prenosu nákazy."

Potom ako sme na problém upozornili ešte cez víkend, rezort zdravotníctva informoval, že covid-sanitka by mala už opäť fungovať.

"Na základe pokynov ministra zdravotníctva teda z nedele od 7. hodiny až do odvolania, platí aj v súlade s usmernením hlavného hygienika to, že tieto mobilné odbery bude robiť posádka záchrannej zdravotnej služby," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Opätovné zavedenie odberov na Covid-19 v domácom prostredí špeciálnou sanitkou by mali koordinovať pracovníci RÚVZ. Katarína Nosálová na to povedala: "Uvedená informácia nás veľmi potešila, nakoľko nám to veľmi pomôže v epidemiologických šetreniach u pozitívne testovaných a najmä imobilných pacientov."

Na každý jeden kraj by mala pripadať jedna sanitka. S výnimkou kraja bratislavského, na ktorý by mali pripadnúť dve. Dokopy tak bude po Slovensku jazdiť 9 špeciálnych sanitiek, ktoré budú testovať ľudí doma, s tým, že každá posádka je schopná urobiť za jeden deň, resp. za 12 hodín 5-8 odberov.

Mobilné testovanie je významnou pomocou v celkovom systéme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy