Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Minister Richard Sulík chce otvárať ďalšie prevádzky, obáva sa tiež počtu odvrátiteľných úmrtí
Zdielať na

Minister Richard Sulík chce otvárať ďalšie prevádzky, obáva sa tiež počtu odvrátiteľných úmrtí

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík opäť kritizuje ekonomické opatrenia, ktoré sa zaviedli voči podnikateľom. Konkrétne nesúhlasí so zatvorenými prevádzkami, pretože podľa jeho názoru štát takto likviduje "svojich". Momentálne sú v ohrození dve veľké nábytkárske firmy, ktoré majú množstvo malých predajní. Sulík ale pred zasadnutím krízového štábu hovoril aj na inú tému. Vzhľadom na koronakrízu, ktorá sa dotkla aj zdravotníctva sa obáva, aké budú čísla počtu odvrátiteľných úmrtí.

Mnohé prevádzky sú v čase koronakrízy stále zatvorené, a to vníma minister hospodárstva Richard Sulík za veľký problém. Podľa jeho slov si štát momentálne ničí napríklad nábytkársky priemysel, pretože ich predajne sú všetky nad 300 metrov štvorcových. No a ústredný krízový štáb rozhodol, že v prvej fáze uvoľňovania opatrení, sa budú otvárať len predajne práve do 300 metrov štvorcových.

"Nerozumiem presne tomuto veľkostnému obmedzeniu, pretože máme zároveň pravidlo, že na jedného zákazníka musí byť plocha 25 metrov štvorcových. To znamená, že ak je 300 metrová predajňa, môže sa v nej súčasne nachádzať najvaic 12 zákazníkov, tomu rozumiem. Nerozumiem prečo sa ale v 400 metrovej predajni nemôže nachádzať napríklad 16 zákazníkov a už von koncom nerozumiem, prečo sa nemôže v 400 metrovej predajni nachádzať aspoň tých 12 zákazníkov," vyjadril sa minister Sulík. 

Sulík ide do boja

Podľa ministra sú tieto veci všetko otázky na krízový štáb. Počet nakazených za posledné dni na Slovensku klesá, čo prispelo aj k uvoľňovaniu reštrikcii. "Keď si z tých nakazených odrátame tých, čo sú v DSS a tých, ktorí sú marginalizovaní v rómskych komunitách, a odrátate tých, ktorí sa vyliečili, tak ten trend je klesajúci. Je to naôzaj dobré znamenie. Fakt nevidím dôvod držať zatvorené obchody s nábytkom, minimálne dve slovenské firmy, pomerne veľké, sú vo veľkých ťažkostiach. Jedna má 17 predajní, druhá má 15 predajní," podotkol Sulík. 

Majiteľ jednej zo spomínaných prejadní nábytku, na východe Slovenska, sa cíti byť diskriminovaný. Svoju nespokojnosť vyjadril v liste, ktorý poslal krízovému štábu a dokonca aj premiérovi.
"Pokladám za maximálne nespravodlivé rozhodnutia, ktoré táto vláda prijíma,. Nám tu príde denne max 15 zákazníkov. Predajňa je obrovská, kubatúra je tu veľká, tu nie je pretlak ľudí, " vyjadril sa Michal Goroľ. Len za marec klesli firme tržby o 58 percent, za apríl je ich zárobok nulový.

Rovnako podľa neho treba zvážiť, či nenastal čas aj na otváranie reštauračných terás. Doriešiť sa ale musí v prvom rade aj nájomné. "Nikto nemôže chcieť a nemôže byť ľahojstajní k tomu, že nám reštaurácie, mnohé firmy pôjdu do krachu," vyzval. Minister aj napriek vlne kritiky vyzdvihol, že sa už niektoré prevádzky a aj športoviská podarilo otvoriť. "Naďalej platí, že neevidujeme ani jeden prípad nakazenej predavačky, a ak by taký bol, bola by to skôr predavačka v Tescu, kde je omnoho viac ľudí alebo bolo, keď ešte neplatilo obemdzenie," dodal s tým, že práve s takýmito návrhmi na otváranie pôjde na zasadnutie ústredného krízového štábu.

"Problém je, že reálny ekonomický život nepočká. Tie predajne, ktoré sú pozatvárané, produkujú náklady aj tak. Majitelia vyrábajú straty, nemôžem byť k tomu ľahojstajný. Tie ekonomické škody sú obrovské," uzavrel touto vetou tému prevádzok. 

Obáva sa počtu odvrátiteľných úmrtí

Minister hospodárstva ekonomický "boj" odvrátil na zdravotnícku tému. V súvislosti s pandémiou koronavírusu ho zaujímajú aj čísla - počet odvrátiteľných úmrtí, za ktoré podľa jeho slov toľko premiér Igor Matovič chcel bojovať. "Vieme, že minulý rok to bolo približne 5000. Nechcem vedieť koľko to bude tento rok, keďže nemocnice prakticky nefungujú, idú na polovičný výkon. Operácie, ktoré sa dali odložť sa odložili...Sú to tie rúška, čo nám zachránili život, pokračujme v tom. Aj dezinfekcia rúk, pokračujme v tom, majme obmedzenia aj pre predajne - to je v poriadku. Ale úplne na tvrdo zavrieť nie je v dnešnej dobe adekvátne, budem hovoriť aj o tom, že predajne, ktoré zostali zatvorené a išli do krachu budú žiadať od štátu odškodnenie," dodal na záver pred zasadnutím ústredného krízového štábu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy