Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia v nemocniciach sa zhoršuje, umierajú hlavne neočkovaní
Zdielať na

Situácia v nemocniciach sa zhoršuje, umierajú hlavne neočkovaní

BRATISLAVA / Treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu sa budú môcť očkovať ľudia s oslabenou imunitou či seniori zrejme už na budúci týždeň.

Nemocnice sa postupne zapĺňajú a po dlhom čase museli pacientov prevážať z jednej nemocnie do druhej. Dáta bez pátosu navyše upozornili, že týždenný počet úmrtí sa zvýšil z 23 na 80, čo je najvyšší percentuálny nárast medzi krajinami Európy. "Pre mňa je dôležitá iná štatistika, a to tá z nemocnice z Košíc. Z 31 pacientov, ktorí tam podľahli koronavírusu za posledný týždeň bolo 92% neočkovaných. To znamená, že 27 ľudí zomrelo zbytočne," skonštatoval minister zdravotníctva, Vladimír Lengvarský.

"Máme len dve cesty - s očkovaním a miernejšími následkami alebo bez očkovania s omnoho závažnejšími následkami. Buď sa premoríme očkovaním, alebo sa premoríme prekonaním infekcie," potvrdil primár kliniky infektológie spomínanej nemocnice, Martin Novotný. Tretiu dávku budú môcť ľudia s oslabenou imunitou dostať už čoskoro. "Myslím, že to bude veľmi skoro, najneskôr budúci týždeň. Samozrejme rokujeme aj s Ministerstvom práce SR, aby sme zaočkovali ľudí v domovoch sociálnych služieb," potvrdil Lengvarský. 

V krátkej dobe by možnosť preočkovať sa mali dostať aj ďalší ľudia

"Ešte sa budeme baviť o tom, či budeme uprednostňovať ľudí, ktorí majú 50 a viac rokov," vyjadril sa minister zdravotníctva. Počíta sa so všetkými spôsobmi vrátane veľkokapacitných centier, či očkovania bez registrácie. Bez ohľadu na to, akou vakcínou bol človek očkovaný predtým, tretia dávka bude Pfizer. To minister stručne vysvetlil: "Zatiaľ iba Pfizer má schválenú tretiu dávku."

V utorok bolo pozitívne testovaných 1753 ľudí, pričom vysoké percento z nich tvorili nezaočkovaní

Čo je ale horšie, za deň do nemocníc pribudlo 58 pacientov, spolu je to už 664 hospitalizovaných. V žilinskej nemocnici je ohľadom koronavírusu situácia natoľko vážna, že zasadal krízový štáb. "Žiadame nielen martinskú, ale všetky nemocnice, ktoré disponujú infekčným a pľúcnym oddelením, aby nám pacientov zobrali," apeloval Igor Bizík, medicínsky riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Už v utorok museli z kapacitných dôvodov prevážať prvých (aj ventilovaných) pacientov medzi nemocnicami. "Pacienti zo žilinskej a čadčianskej nemocnice boli prevezení do nemocníc v Banskej Bystrici a Veľkom Krtíši," potvrdil Lengvarský. Situácia si vynútila aj ďalšie obmedzenie plánovaných operácií. "Určite zachováme pôrody, onkologickú a akútnu urgentnú operatívu" vyhlásil Bizík.

Viaceré nemocnice dočasne prichádzajú o personál, ktorý je nezaočkovaný

Kvôli kontaktu s pozitívnymi končia v karanténe aj počas aktuálneho náporu v nemocniciach. "Momentálne evidujeme šiestich zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou Prešov, ide o neočkovaných," vyjadril sa Pavel Liška, vedúci RÚVZ v Prešove.

Úplne iná situácia je na internom oddelení komárňanskej nemocnice

Tu je zaočkovanosť takmer stopercentná. Jediná sestrička nie je očkovaná, ale len zo zdravotných dôvodov. Počas druhej vlny pandémie bolo práve toto oddelenie transformované na koronavírusové, a tak to bude aj teraz. "Celý personál videl tie ťažké priebehy, videl týchto pacientov s COVIDom, mali sme tu veľa úmrtí. Preto boli presvedčení, na očkovanie išli dobrovoľne. V pondelok sme mali pozitívneho jedného pacienta, v utorok ráno sme prišli do práce a máme ich 8," povedal primár interného oddelenia, Shadi Jadaa.

Pokiaľ ide o školákov, napríklad v susednom Rakúsku urobili testovanie zábavnejším

Testujú sa viackrát do týždňa a to, že nemajú COVID, dokazujú nálepky v špeciálnom ninja pase. "Toto je takzvaný ninja pas, ktorý sa používa vo väčšine rakúskych škôl. Sú tu nálepky, ktoré sa dávajú za každý test či očkovanie," ukázal školák Dávid. 

Odborníci našim školákom odporúčajú rúška v triede aj napriek zrušeniu povinnosti.

"Nosenie rúšok dôrazne odporúčame aj napriek tomu, že to nebude povinnosť," uzavrela hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva, Elena Prokopová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy