Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Korčok: Maďarsko by malo svoje aktivity na Slovensku vopred konzultovať
Zdielať na

Korčok: Maďarsko by malo svoje aktivity na Slovensku vopred konzultovať

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Maďarská vláda dlhodobo robí rôzne aktivity pre svoju menšinu na Slovensku. Naše úrady sa to neraz dozvedajú neskoro. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok takéto postupy odmieta. A preto v Bratislave požiadal svojho maďarského kolegu, aby sa to zmenilo.

Nákupy budov Maďarskom v Košiciach, špeciálny maďarský fond na nákup pôdy v strednej Európe, či peniaze z Budapešti na opravu kostolov u nás. To je niekoľko príkladov, kedy sa o tom slovenská strana dozvedela len sprostredkovane. Minister Korčok kolegu požiadal, aby akékoľvek programy, ktoré chce Maďarsko realizovať na našom území, boli vopred skonzultované a schválené slovenskými úradmi.

"My nechceme byť prekvapení, a nevedieť o cieľoch programov maďarskej vlády, ktoré sa vykonávajú na území Slovenska. Ja to chcem vedieť od Petra Szijjártoa," hovorí minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). 

"Samozrejme dôjde k informovaniu cez všetky možné kanály. Ja som dal čestné slovo pánovi ministrovi," tvrdí maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Fidesz). 

Ďalšou oblasťou, ktorá má potenciál spôsobovať nedorozumenia sú historické udalosti, hoci tie sa už zmeniť nedajú. Napríklad Krisztián Forró, predseda Aliancie, ktorá vznikla spojením troch našich maďarských strán, cez víkend povedal, že z ich komunity treba zmyť pečať vojnových zločincov.

"Tak napríklad moje deti, ktoré sa narodili pred 13, 11 a 9 rokmi, tak naďalej sú vojnovými zločincami vďaka kolektívnej vine, ktorá je obsiahnutá v Benešových dekrétoch," hovorí predseda strany Krisztián Forró (Aliancia). 

"Jednoducho to odmietam. Pripomínam, že v roku 2007, keď NR SR prijala deklaráciu o nemennosti Benešových dekrétov, to bola reakcia v tej dobe na niečo, ale zároveň sme tam aj odsúdili princíp kolektívnej viny," hovorí Korčok. 

 "Treba to prijať, keďže realita je taká, že jedna historická udalosť môže byť diametrálne odlišná v interpretácii toho-ktorého národa," hovorí Szijjártó. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy