Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak mal pozitívny test na koronavírus
Zdielať na

Gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak mal pozitívny test na koronavírus

PREŠOV / Gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak, ktorý v utorok, 14. septembra, spoločne s pápežom Františkom celebroval v Prešove Svätú liturgiu Jána Zlatoústeho, bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Potvrdil hovorca Prešobabjakvskej gréckokatolíckej erchieparchie Michal Pavlišinovič.

Ako uviedol, vladyka Babjak absolvoval test v sobotu, 18. septembra, po tom, čo sa v piatok uňho začali prejavovať príznaky prechladnutia. "Arcibiskup Babjak je v karanténe. Je plne zaočkovaný a má ľahký priebeh a príznaky ochorenia, skonštatoval Pavlišinovič.

Vo štvrtok sa metropolita Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak dozvedel informáciu o pozitívnom testovaní gréckeho arcibiskupa, s ktorým bol od 4. do 8. septembra, na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Budapešti a následne sa grécky arcibiskup zúčastnil s pápežom Františkom aj návštevy na Slovensku.

Po zistení pozitívneho testu Babjaka gréckokatolícke arcibiskupstvo podľa Pavlišinoviča upozornilo výkonného sekretára Konferencie biskupov Slovenska, ktorý následne upovedomil všetkých hostí tvoriacich skupinu pozvanú KBS. Ísť by malo o zhruba 35-člennú skupinu. "Nie všetci boli v úzkom kontakte s našim vladykom. Boli ale vyzvaní, aby tiež zvážili PCR test na prítomnosť ochorenia COVID-19. Takisto by ho mali preventívne vykonať všetci, ktorí mali s vladykom úzky kontakt,“ dodal hovorca.

Predstavitelia prešovského gréckokatolíckeho arcibiskupstva v tejto súvislosti kontaktovali aj regionálny úrad verejného zdravotníctva. "Dostali sme informáciu, že ak sme zaočkovaní, karanténa nie je potrebná,“ uviedol Pavlišinovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy