Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
U nás nedostupný liek môže byť na západe štandardom. Rovnaký prístup má zabezpečiť nový úrad HERA
Zdielať na

U nás nedostupný liek môže byť na západe štandardom. Rovnaký prístup má zabezpečiť nový úrad HERA

EURÓPSKA ÚNIA / Na Slovensku nemáme prístup až k šesťdesiatim piatim percentám liekov proti rakovine. Nádejou na zlepšenie tejto nepriaznivej situácie je nový úrad HERA, ktorý už odobril Európsky parlament. Tento európsky úrad by mal začať zmenšovať obrovské rozdiely v prístupe členských krajín Únie k zdravotnej starostlivosti. Cieľom je, aby sme postupne nabehli na celoeurópsky systém ochrany zdravia a najmä v menších krajinách sa nestávalo, že nebudú mať prístup k liečbe, ktorá je na západe už dávno bežným štandardom.

Žiadny lokálny vírus už nemôže spôsobiť ďalšiu globálnu pandémiu. Priamo v európskom parlamente to vyhlásila aj šéfka európskej komisie. “Európsky parlament aj preto odobril nový úrad pod názvom Hera. Bude nás vedieť varovať, aby sme stihli včas pripraviť vhodné opatrenia,” hovorí Ursula von der Leyenová. “Nemá zmysel, aby sme napríklad tieto hrozby sledovali každá krajina osamote,” tvrdí europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). 

Ak by v niektorej časti sveta vznikala lokálna pandémia s potenciálom stať sa celosvetovou, práve tento úrad to má včas odhaliť. “Súčasťou tohto celého je v podstate aj výskumný projekt Hera, ktorý sa má celoeurópsky zamerať na vývoj nových liečiv, na testovanie nových liečiv,” hovorí europoslanec Michal Wiezik (SPOLU,SPP). “A hlavne bude bojovať s možnými pandémiami formou prevencie,” tvrdí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. 

Okrem toho však bude jeho úlohou upozorňovať na rozdiely a prístup k zdravotnej starostlivosti v členských krajinách tak, aby sa postupne tieto rozdiely stierali. Za úniu bude môcť vyjednávať a mať kompetenciu tlačiť na výrobcov, aby si plnili svoje záväzky. “Stále nemáme tzv. upgrade vakcíny, to znamená, že nie sme stále pripravení bojovať proti novým typom vírusu, ako je delta alebo ako je nový typ vírusu, ktorý sa šíri z Južnej Ameriky pod pracovným názvom Mú,” uviedol europoslanec Robert Hajšel (SD). 

“Chceme, aby sme mali dostatok zdravotníckeho personálu, dostatok zdravotníckeho materiálu a samozrejme predovšetkým vakcín a liekov,” hovorí europoslenc Ivan Štefanec (KDH,EPP). Nový úrad HERA tak má jednoducho zabezpečiť, aby sa spoločný nákup zdravotných výrobkov stal normou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy