Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako rozoznať Covid od nádchy a kedy by malo dieťa ostať doma? Toto odporúča pediatrička
Zdielať na

Ako rozoznať Covid od nádchy a kedy by malo dieťa ostať doma? Toto odporúča pediatrička

BRATISLAVA / September sa v škôlkach a školách vždy niesol v znamení respiračných ochorení a nádchy. Ako rozlíšiť, či ide o nachladnutie alebo COVID-19? A ako je to s očkovaním detí od päť rokov proti COVID-19? Opýtali sme sa na to pediatričky Andrei Černianskej.

Po prázdninách sa znovu otvorili školy a škôlky. Mnohých rodičov určite vystraší, keď sa ich dieťa vráti domov a má soplík či pokašliava. Nie je to Covid-19? Má zostať dieťa radšej doma? ​​"Odlíšiť to neodlíšime, treba radšej myslieť na to, že to môže byť aj Covid. Vo všeobecnosti teraz odporúčame, aby tie deti ostali doma aspoň tých 5-7 dní, kým tá nádcha neustúpi," odporúča pediatrička Andrea Černianska.

Ak rodičia pošlú dieťa do školy s Covidom, riskujú tak zdravie ďalších spolužiakov, či ich rodičov a učiteľov. "Deti by mali ostať v karanténe vždy pri príznakoch alebo, keď prídu zo školy po kontakte s pozitívnym. Po piatom dni je tam PCR test, čo je dôležité, aby deti boli testované. Aby sme vedeli, že či to dieťa bolo, alebo nebolo pozitívne. Hlavne kvôli tomu, že keď bolo pozitívne, tak by malo 180 dňovú ochrannú lehotu a nemusí chodiť na testovanie. Po tých piatich dňoch, keď bude dieťa bezpríznakové a bude mať negatívny test, tak po 7-mom dni môže ísť do školy," ozrejmila Černianska.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský v stredu po rokovaní vlády oznámil, že od štvrtka 9. septembra sa budú môcť očkovať už aj deti od päť do 11 rokov. Očkovanie bude dobrovoľné, na žiadosť rodičov, schváliť ho bude musieť lekár. "Je to prísne indikované a indikuje to špecialista. Je to po dohovore toho špecialistu, pediatra a samozrejme po dohovore s rodičmi. Všetci traja by si mali spoločne sadnúť a porozprávať sa, čo je pre dieťa najdôležitejšie. Je všetko vysvetlené pre a proti, čiže nie je to štandardné očkovanie, že teraz ideme húfne očkovať deti do 12 rokov, " uviedla Černianska.

Po konzultácii s odborníkmi, vrátane tých zo zahraničia, sa Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo povoliť tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Pôjde o mRNA vakcínu, a to bez ohľadu na to, akú vakcínu dostal človek predtým. Lekári a zdravotníci boli očkovaní medzi prvými, cíti sa odborníčka Černianska stále bezpečne? "Ja si myslím, že aj tie dve dávky sú dostačujúce na to, aby sa znižovala úmrtnosť ľudí alebo hospitalizáciu," zhodnotila pediatrička.

Viac z rozhovoru sa dozviete v priloženom hlavnom VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy