Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ubehlo 80 rokov od prijatia Židovského kódexu. Jeho cieľom bolo zbaviť časť vlastných občanov ľudských práv a majetku
Zdielať na

Ubehlo 80 rokov od prijatia Židovského kódexu. Jeho cieľom bolo zbaviť časť vlastných občanov ľudských práv a majetku

BRATISLAVA / V septembri 1941 Slovensko ako vazal nacistického Nemecka, prijalo takzvaný Židovský kódex. Jeho cieľom bolo zbaviť časť vlastných občanov ľudských práv a majetku. Všetci Židia museli nosiť žltú hviezdu, vylúčili ich zo škôl, zamestnania a museli strpieť rôzne nedôstojné nariadenia.

Vtedajší ľudácky režim s prezidentom Jozefom Tisom represie stupňoval a okrem iných zločinov má na svedomí aj približne 70-tisíc nevinných židovských obetí. Na druhej strane, niektorí Slováci riskovali aj vlastný život, aby prenasledovaným pomáhali.

"Ja preto vystupujem verejne, pretože nechcem, aby niekto si dovolil niekedy moje deti, ale skôr už mojich vnukov a vnúčatká, nakladať do dobytčieho vagónu s doporučením - návrat nežiadúci, " povedal čestný predseda Zväzu židovských náboženských obcí Pavel Traubner.

Korčok ocenil osobnosti zlatou plaketou

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) ocenil zlatou plaketou štyri osobnosti, ktoré sa angažovali v rozvoji kultúrneho a medzináboženského dialógu, v podpore tolerancie, vo vzdelávaní mladej generácie a v boji proti akejkoľvek diskriminácii v spoločnosti. Ocenenie im odovzdal v predvečer Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia 8. septembra. 

Ocenenie získala prezidentka celoslovenskej organizácie židovských žien Združenie Ester Marta Györiová, hudobník a dirigent Jack Martin Händler. Ocenený bol tiež preživší holokaustu Naftali Fürst, ktorý bol ako chlapec väznený v pracovnom a koncentračnom tábore v Seredi a v ďalších nacistických táboroch. Šéf slovenskej diplomacie ocenil aj in memoriam slovenského diplomata Jána Spišiaka, ktorý počas svojho pôsobenia v Budapešti v rozpore s oficiálnymi inštrukciami Slovenského štátu pomohol vystavením dokladov a víz viacerým Židom. Súčasťou kultúrno-spomienkového podujatia v priestoroch ministerstva zahraničných vecí bol aj koncert Komorného orchestra Bruna Waltera pod taktovkou Jacka Martina Händlera.

Korčok v príhovore podotkol, že holokaust je nielen tragédiou židovského národa, ale aj ranou na duši slovenskej spoločnosti a celej Európy. "Je potrebné si pripomenúť, že holokaust sa začal slovami – slovami nenávisti, ktorú šírili aj politickí predstavitelia vtedajšieho Slovenského štátu. Vyhlásenie vlastných občanov a občianok za menejcenných, odňatie ich základných práv a zabratie majetku pokračovalo deportáciami a končilo v koncentračných táboroch – to všetko sa dialo pred očami obyvateľov Slovenska," zdôraznil. Zároveň dodal, že od slov k skutkom je najmä v prípade nenávisti nebezpečne blízko. Preto musia podľa neho aj politici prevziať svoj diel zodpovednosti a strániť sa lacného populizmu a rétoriky, ktorá podnecuje nevraživosť a netoleranciu v spoločnosti.

Správu priebežne aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy