Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kolíková a ďalší poslanci odchádzajú zo Za ľudí, dvere im otvorila SaS
Zdielať na

Kolíková a ďalší poslanci odchádzajú zo Za ľudí, dvere im otvorila SaS

BRATISLAVA / Poslanecké rošády v parlamente menia pomery vládnej koalície. Frakcia Márie Kolíkovej posilní poslanecký klub SAS. Hoci 6 poslancov opúšťa klub a päť aj stranu Za ľudí, nestanú sa členmi SAS, ale budú v klube fungovať ako platforma. Pre koalíciu však zostáva problémom prerozdelenie postov, keďže Kolíková aj Remišová si chcú svoje stoličky udržať. Jednoduchá debata to zjavne nebude - keďže toto preskupenie neoznámil Sulík s Kolíkovou Igorovi Matovičovi.

Zakladateľ Za ľudí Andrej Kiska želá strane "úspešný reštart"

K situácii sa vyjadril aj zakladateľ a niekdajší líder strany Za ľudí Andrej Kiska. "Prví ľudia, s ktorými som o svojom pláne hovoril, a ktorých pokladám za úplne prvých, zakladajúcich členov boli: Vladimíra Marcinková, Michal Luciak a Roman Krpelan, ku ktorým sa neskôr pridal Tomáš Lehotský. Cieľom bolo vytvoriť stranu odborných a slušných ľudí, ktorí by mali pomôcť zmeniť Slovensko," napísal Kiska.

V statuse ďalej uviedol, že po problémoch, ktoré vznikli v strane, odporučil, aby zvolala mimoriadny snem, kde by sa vo vnútri rozhodlo o jej ďalšom smerovaní či novom predsedovi. "Predsedkyňa strany sa asi začala domnievať, že niektorí členovia by po jej prípadnom opätovnom nezvolení za predsedníčku vyvinuli tlak, aby odstúpila aj z postu ministerky. Využila preto svoje právomoci, zmenila predsedníctvo a snem sa neuskutočnil," vyjadril sa Kiska.

Exprezident zároveň vyjadril smútok a sklamanie. Rozhodnutie Márie Kolíkovej chápe a strane Za ľudí želá úspešný reštart. "Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky preto, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti," doplnil Kiska.

"Musím uviesť, že už nejaký čas sme svedkami pnutia v strane Za ľudí. Tento tlak škodí strane aj nám. Preto v strane Za ľudí končíme. Preto prechádzame do poslaneckého klubu SaS. Chceme si zachovať svoju platformu a vlastnú tvár," uviedla Kolíková. Kolíkova odchádza do SaS spolu s poslancami Marekom Hattasom, Vladimírou Marcinkovou, Vladimírom Ledeckým, Michalom Luciakom, Jánom Benčíkom a Tomášom Lehotským. 

Sulík víta Máriu Kolíkovú s nadšením 

Predseda SaS uvádza na sociálnej sieti, že má radosť z nových členov. Verí v to, že rozšírenie parlamentného klubu prospeje jeho strane. "Dnes výrazne zvyšujeme šance, že naša koalícia dokončí volebné obdobie. Všetkým nám ide o stabilitu a tento krok k tomu prispievam" uviedol Sulík na internete. 

Kolíkovej frakcia končí v strane Za ľudí

Odídenci zo strany budú partnerom strany SaS. Poslanecký klub SaS sa rozšíri na 19 členov. SaS nechce otvárať koaličnú zmluvu. "Trvám na tom, aby Mária Kolíková zostala ministerkou spravodlivosti," vyjadril sa Richard Sulík. „Osobne ma veľmi teší, že strana SaS príchodmi nových posíl výrazne posilní svoju odbornosť. Som veľmi rád, že sa tento krok stal a želám si, aby táto spolupráca bola oveľa dlhšia ako len na jedno volebné obdobie," uviedol na tlačovej konferencii minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík.

Zároveň ozrejmil, že v strane nechcú otvárať koaličnú zmluvu. "Našou zásadnou požiadavkou je, aby pani Kolíková ostala ministerkou spravodlivosti. Chcem zdôrazniť, že SaS ako aktuálne druhý najsilnejší koaličný partner si nebude nárokovať žiadne nové pozície," doplnil šéf liberálov.

Vstup nových poslancov do klubu SaS posilní stranu, čím sa zvyšujú šance na to, aby vládna koalícia vládla až do konca volebného obdobie. Na otázku TV JOJ či si vie Marcinková predstaviť byť členkou strany SaS uviedla: "Stále som nestratila mladícke ideály, preto všetko ukáže len čas." 

Predseda SaS uviedol, že v prípade, ak by post podpredsedu parlamentu obsadzovala SaS, prvým kandidátom na toto miesto by bol prichádzajúci poslanec Tomáš Lehotský. Lehotský sa už podpredsedom stať mal, ale stopla ho Veronika Remišová. 

​Všetci odídenci sa stotožňujú s platformou Za spravodlivé Slovensko 

Kolíková tiež uviedla, že si váži zakladateľa strany Za ľudí, ktorému to vopred oznámila. Sulík na tlačovej besede uviedol, že v jeho strane nastanú určité zmeny po vstupe novej platformy. Napätie v strane Za ľudí je od marcovej vládnej krízy. Z poslaneckého klubu Za ľudí vystúpili poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Stranu tiež opustila bývalá poslankyňa Andrea Letanovská. Koncom augusta sa vzdal členstva v Za ľudí a v predsedníctve František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

​Už hodinu pred tlačovou konferenciou zverejnila Vladimíra Marcinková status o jej odchode na sociálnej sieti. Potvrdila v ňom, že vystupuje zo strany Za ľudí. Marcinková vyjadruje sklamanie na sociálnej sieti: "Preto vystupujem zo strany Za ľudí a z jej orgánov. S Andrejom Kiskom a ďalšími troma priateľmi som ju zakladala. Vložila do nej svoje politické ideály, mladícke úspory, a aj fyzické sily, keď som s dcérkou pod srdcom, strávila osem týždňov v dodávke na cestách po Slovensku, aby som druhých presvedčila o svojich snahách. S nadšením som spoznávala ľudí, ktorí sa k nám pridávali. Veronika Remišová patrila medzi nich." 

​Reakcia Veroniky Remišovej na seba nenechala dlho čakať 

"Ja som sa vrátila z pracovnej cesty v Estónsku a po ceste som sa dočítala, čo sa stalo. Hovorila som to už dávno, že skupinka okolo Kolíkovej rokuje so stranou SaS za úmyslom odísť zo strany Za ľudí, a tým jej uškodiť. Pokladám to za zradu," komentovala odchod Veronika Remišová. 

​"Poslanci skupinky pani Kolíkovej dostali od ľudí mandát na presadzovanie programu strany Za ľudí, nie programu neoliberálnej ideológie do všetkých aspektov života spoločnosti. Práve naopak, ľuďom sme sľúbili, že nebudeme otvárať ideologické boje, viac sa sústredíme na prácu a na rozumné riešenia, ktoré nerozdeľujú už i tak veľmi rozdelenú spoločnosť. Ľuďom sme sľúbili, že budeme bojovať proti korupcii a budeme robiť reformy, ale zároveň chrániť ľudskú dôstojnosť, podporovať rodiny a presadzovať zodpovedný, ale aj sociálne citlivý, prístup k verejným financiám. Ľuďom sme sľúbili, že sa nebudeme uchyľovať k populistickým zjednodušeniam, ale pôjdeme cestou tvrdej práce. A my, členovia strany Za ľudí, svoj sľub plníme. Po odchode skupinky funkcionárov bude strana Za ľudí presadzovať svoje hodnoty ešte neúnavnejšie. Stovky členov strany v regiónoch chcú pracovať na reštarte strany, založenom na dobrých a rozumných riešeniach pre Slovensko. Našim zásadným postojom je neuhýbanie v hodnotách, ku ktorým sa strana hlási. Tento základ je pevný a na tomto základe postavíme stranu Za ľudí na nohy," uviedla Veronika Remišová. 

Matovič: Koaličná dohoda je platná

"Ak niekto chce položiť ďalšiu vládu tak nech túto dohodu napadne, my si ale stále stojíme za tým, že koaličná dohoda je platná. Nemôžeme sa teraz tváriť, že nemáme žiadnu dohodu," uviedol Igor Matovič. 

Fico: Na Slovensku sú ďaleko horšie problémy ako Remišová a Kolíková

​"Ako keby Slovensko nemalo iný problém ako riešiť len Remišovú a Kolíkovú. Táto krajina nie je v poriadku, aby si policajti po meste nacvičovali ako budú voziť pápeža. V krajine máme vážnejšie problémy," povedal Róbert Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy