Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bratislava pripravuje očkovanie v nákupných centrách. Odborníci už v októbri očakávajú vysoké čísla nových prípadov
Zdielať na

Bratislava pripravuje očkovanie v nákupných centrách. Odborníci už v októbri očakávajú vysoké čísla nových prípadov

SLOVENSKO / Za očkovaním proti Covidu-19 do nákupného centra. Už v októbri by to mohla byť v Bratislave realita. Bratislavská župa okrem toho kroku spustila aj informačnú kampaň. Chce odpovedať na všetky otázky ľudí váhajúcich s očkovaním. V najbližších dňoch by sme sa mali dozvedieť aj detaily podania tretej dávky vakcíny. To dnes bolo aj témou rokovania slovenského a českého ministra zdravotníctva.

Situácia v našich nemocniciach dnes, 156 hospitalizovaných, teda len odvčera do nemocníc pribudlo 44 pacientov. "Z toho počtu 85 percent nie je zaočkovaných," komentoval situáciu Vladimír Lengvarský. 

"V Univerzitnej nemocnici v Bratislave sa aktuálne nachádza 8 pacientov s ochorením Covid-19, z toho sedem nie je zaočkovaných," povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.   Na JIS sú 15 pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 13 osôb. Pribudla žiaľ 1 obeť. Rastú aj počty pozitívnych. Za včerajšok 306 pozitívne testovaných formou PCR testov a 147 antigénovými testami. Pribudlo 1 369 zaočkovaných osôb prvou dávkou. Plne zaočkovaných je vyše 2 250 tisíc ľudí.

"Je veľmi pravdepodobné, že populácia sa na jeseň premorí, to znamená, že každý bude mať tento vírus. Výhodu budú mať len tí, čo budú zaočkovaní. Ľudia po očkovaní majú sedemkrát menšiu šancu skončiť v nemocnici ako nezaočkovaní," povedal hlavný lekár bratislavskej župy Tomáš Szalay. 

Bratislavská župa ponúkne očkovanie v obchodnom centre. "Mala by to byť dočasná alternatíva," povedal bratislavský župan Juraj Droba. "Využívame všetky možnosti ako dostať vakcínu k ľuďom," povedal Lengvarský. 

Okrem toho župa pripravuje mobilné očkovacie tímy, ktoré budú pravidelne chodiť po určitej trase do obcí. "Pôjdeme do obcí systémom predávania zmrzliny. Budeme očkovať na pravidelnej trati v rovnakých časoch," uviedol Szalay. 

"Ak chceme ochrániť najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstvu pred treťou vlnou, je potrebné, aby sa čím skôr rozhodlo o tretej dávke," povedal Szalay. Otázka tretej dávky sa riešila aj na stretnutí slovenského a českého ministra zdravotníctva. 

Vladimír Lengvarský uznal, že Slovensko za Českom zaostáva čo sa týka očkovania. "České zdravotníctvo je stále mojim vzorom preto budeme očkovať aj treťou dávkou," uviedol Lengvarský. Juraj Droba navrhol, aby očkovanie v tretej vlne organizovali samosprávy, ktoré si našli efektívny systém, minister s tým ale nesúhlasí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy