Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Niektorí politici označili očkovaciu lotériu za plytvanie. Zuzana zo Solivaru je stále bez výhry
Zdielať na

Niektorí politici označili očkovaciu lotériu za plytvanie. Zuzana zo Solivaru je stále bez výhry

BRATISLAVA / Očkovacia lotéria bude mať na konte možno už v najbližších dňoch ďalšieho bohatého Slováka, konkrétne Slovenku. A možno aj nie. Ide o výherkyňu Zuzanu zo Solivaru, pre ktorú muselo ministerstvo financií meniť pravidlá počas hry. Zatiaľ, čo očakávame, ako kauza nespravodlivej prehry dopadne, niektorí z vládnych kolegov Igora Matoviča, túto formu propagácie očkovania ostro kritizujú.

Očkovacia lotéria z dielne ministra financií Igora Matoviča na jednej strane priniesla pani Zuzane zo Solivaru obrovský balík peňazí, o ktorý ale v jednom okamihu aj prišla. Spôsobila to technika a oneskorenie prenosu televízneho signálu. Matovič sa rozhodol zakročiť a učiniť spravodlivosť. Vycestoval na východ k Prešovu. Tam sa s (ne)výherkyňou stretol. Na mieste však nevyriešil nič. A tak je to doteraz. "Keď mi dá stanovisko právny odbor Ministerstva financií s okrúhlou pečiatkou, že je všetko v poriadku, tak to potom aj tak bude. Na to čakám," povedal minister financií Igor Matovič.

Očkovacia lotéria sa po obrovskej kritike dočkal zmeny pravidiel. Aj to si vyslúžilo kritiku priamo vo vlastných koaličných radoch. "Ak máme nastavené nejaké podmienky a nejaký úkon sa udeje v nejakých podmienkach, tak nemôžme o týždeň nastaviť podmienky inak a tváriť sa, že pred týždňom boli tie podmienky takéto a teraz ich zmeníme," vyjadril sa minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

Zmena pravidiel počas hry by však bola asi len tým najmenším problémom. Podľa koaličných partnerov tu stále uniká zmysel očkovacej lotérie ako takej. "Ja keby som videla aj v štatistikách, koľko ľudí sa dalo zaočkovať. To ma samozrejme trápi, to ma osobitne trápi, lebo nebolo tu dôvod robiť očkovaciu lotériu, lebo sa potrebujeme zabaviť, ale tu bol ten základný dôvod, aby sa nám zvýšila štatistika ohľadom zaočkovanosti," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.


Minister financií Matovič sa nateraz očkovaciu lotériu hodnotiť nechystá. Tvrdí, že sa to vlastne ani nedá. "Nemáte to ako, nemáte to ako," vyjadril sa Matovič. Do očkovacej lotérie pritom štát nalial 20 miliónov eur. Otázkou aj koaličných partnerov preto je, nakoľko efektívna teda aj reálne bude táto kampaň slovenského "financmajstra". "Dúfam, že tak ako je aktívny v tomto, bude aktívny aj v ostatných veciach, čo sa týka navyšovaniu platov učiteľov alebo iných rezortov," skonštatoval Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy