Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vojak o evakuácii z Afganistanu: Museli sme v dave hľadať ľudí, ktorých sme mali priviezť domov
Zdielať na

Vojak o evakuácii z Afganistanu: Museli sme v dave hľadať ľudí, ktorých sme mali priviezť domov

BRATISLAVA / Náročná operácia. Tak opisujú ministri aj samotní vojaci evakuáciu Slovákov z Afganistanu. Vojak z 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý bol na palube špeciálu Spartan.

"Našou úlohou bolo identifikovať všetkých ľudí a odprevadiť ich bezpečne do lietadla," povedal príslušník 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý sa podieľal evakuácie z Afganistanu.

Podľa neho je dianie na letisku momentálne zabezpečené. Situácia je kritická až mimo letiska, kde sa ľudia tlačia smerom k letisku, pričom sa snažia čo najrýchlejšie opustiť krajinu.

"Bolo to veľmi komplikované, pretože sme museli vyjsť z letiska, vyjsť z brány a museli sme ísť do toho davu utečencov, ktorí sa tlačili smerom dovnútra, na letisko, a museli sme ich v tom dave identifikovať a získať, čo nebolo veľmi jednoduché vzhľadom na to, že sme nevedeli, kto sú tí ľudia a vedeli sme len ich mená," povedal vojak.

Situácia podľa neho bola komplikovaná a viacerí ich žiadali o pomoc a odvoz z krajiny. "My sme mali svoj zoznam a museli sme ísť podľa neho," povedal. Totiž kapacita lietadla už bola plná.

Naď na minulotýždňovej tlačovej konferencii uviedol, že "aj naši vojaci museli použiť svoje zbrane, aby ochránili osoby, ktoré mali evakuovať." Šéf rezortu doplnil, že v okolí letiska neustále prebiehajú prestrelky. "Áno, boli použité zbrane, ale viac vám k tomu nemôžem povedať," potvrdil vojak ministrove slová.

Minister obrany Jaroslav Naď ešte minulý týždeň uviedol, že celá misia aj s prípravou trvala 55 hodín. Vojak 5. pluku špeciálneho určenia spresnil, že v Kábule strávili 5 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy