Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vysoké Tatry sú oranžové. Pravidlá sprevádza zmätok
Zdielať na

Vysoké Tatry sú oranžové. Pravidlá sprevádza zmätok

VYSOKÉ TATRY / Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách funguje už týždeň v sprísnenom režime. Týka sa to aj vysokohorských chát. Ako sa im to darí, zisťoval Jozef Kubáni v doline Zeleného plesa.

Sú tu plesá aj ďalších farieb, napríklad čierne, žlté, belasé, červené, ale najviac sa tu spomína oranžová farba. Treba povedať, že nie vo veľmi lichotivých súvislostiach. Je symbolom opätovných komplikácií a trochu aj zmätku v tom, kto čo môže a nemôže. "Myslím si, že tu netreba byť pri vstupe do chaty očkovaný, ale vôbec neviem, ale asi nie," hovoria zmätené turistky na chate pri Zelenom plese. Oznam na dverách hovorí niečo iné, ale úprimne nie je jednoduché sa v tom vyznať. "Upozorňujeme na to ľudí, aby sa teda chovali tak, ako je to predpísané. Tak ako vždy, naša vláda to spravila tak, že zodpovednosť má niesť prevádzkovateľ a nie konkrétny človek, ktorý poruší zákon alebo teda toto nariadenie, čo si myslím, že je úplná blbosť," reaguje chatár Tomáš Petrík. "Zatiaľ som sa nestretla s obmedzeniami kvôli tej oranžovej farbe, nemám takúto skúsenosť. Som zaočkovaná, som po korone, takže som voľná," hovorí turistka.

"My nemáme ako kontrolovať, či sú ľudia zaočkovaní lebo minimum ľudí má tieto covid pasy stiahnuté na plochu telefónu alebo vytlačené v papierovej podobe. A tým, že u nás nie sú telefónne dosahy, nie že ešte dátové, alebo wifi, to znamená, že človek, ktorý nemá tento covid pas vytlačený, jednoducho sa nám nemá ako preukázať," hovorí chatár. Dobrou správou je, že turisti predsa len chodia vo väčšom množstve. "Sa to skoro začínalo podobať už na sezónu, aspoň čo sa počtu ľudí týka, aj počasie konečne bolo veľmi pekné, no a čo teraz bude nasledovať ďalej zas už len porúčame Pánu Bohu," uzatvára Petrík. Turistov možno po horúcich dňoch zaskočila teplota. Tá pripomínala skôr november a v najvyšších polohách dokonca poletoval sneh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy