Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pacientov trápi nedostatok liekov z krvnej plazmy. Na Slovensku je ich čoraz menej
Zdielať na

Pacientov trápi nedostatok liekov z krvnej plazmy. Na Slovensku je ich čoraz menej

BRATISLAVA / Existujú lieky, ktoré sa nedajú vyrobiť umelo, ale iba z ľudskej krvnej plazmy. Tá sa odoberá z krvi, ktorú darovali dobrovoľní darcovia krvi. Tieto lieky pomáhajú ľuďom pri rôznych chorobách a sú pre nich životne dôležité. Problémom je, že ich je na Slovensku čoraz menej. Ministerstvo sľubuje, že sa to zmení.

Päťdesiatpäť percent našej krvi je tvorených krvnou plazmou, práve tá sa získava z krvi darcov, ktorí darujú dobrovoľne. Takáto plazma ďalej putuje do firiem, ktoré z nej vyrábajú špeciálne lieky, ktoré sa nedajú vyrobiť synteticky. Ide napríklad o albumín, či imunoglobulíny, teda protilátky.
Tieto lieky liečia nielen ľudí s poruchami imunity, hematologickými problémami, ale i onkologických pacientov. "Máme pacientov, ktorí potrebujú takúto liečbu a my nemáme, čo podávať," povedal Miloš Jeseňák, prezident slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.

Nedostatok týchto liekov spôsobila nielen ich nízka cena, ale i nedostatok darcov počas covidu. Ceny liekov na Slovensku sú jedny z najnižších v Európe. Preto sa mnohým firmám pre náš malý trh lieky dovážať neoplatí.
"Ten mechanizmus tlačí ceny dole k najnižším cenám v Európskej únii, ale v okamihu, keď lieky sú nedostupné, tak je to spolupríčina ich nedostatku. Teda v tomto prípade by bolo lepšie mať mechanizmus, dočasne ceny zvýšiť, tým tieto lieky zabezpečiť pre pacientov," povedal Tomáš Doležal z inštitútu zdravotnej ekonomiky, IHETA a COGVIO.

Firmy lieky radšej stiahnu z trhu

Naše nízke ceny berú do úvahy aj iné štáty, aj preto firmy nechcú, aby im naše nízke čísla kazili priemer vo svete, preto liek radšej stiahnu z trhu. 
Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že o tomto probléme liekov z plazmy vie. "Nájsť riešenie je v tejto situácii veľmi náročné, ale máme ho pripravené aj v novom zákone. Umožňujeme určitej skupine liekov byť vyňatý z cenovej regulácie, my aj v poslednej dobe sme niekoľkokrát navýšili ceny týchto liekov." uviedla Jana Ježíková, štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva.
Okrem ceny je tu však aj faktor, ktorý spôsobuje nedostatok takýchto liekov, aj vo svete a tým je nedostatok darcov krvi. U nás je ešte skomplikovaný aj tým, že samostatne sa u nás plazma nedaruje. Z jedného litra plazmy sa pripravia 4 gramy protilátok, dospelý človek potrebuje pritom 20-30 gramov na mesiac, skonštatoval Gabriel Bodor, zástupca združenia pacientov s primárnou Imunodeficienciou.
Na mesačnú dávku potrebujeme 5-8 litrov plazmy, my vieme na Slovensku pripraviť 200-300 ml od jedného darcu. Lekári tvrdia, že na to, že pacientom musia lieky pre nedostatok meniť sú zvyknutí, situácia sa však vyvíja tak, že ich dnes už nemajú za, čo meniť.
"Je to veľmi nepríjemné a najmä, keď vidíte, že sa má dlhodobo dobre. Vy ste ho zachránili pred rôznymi komplikáciami. Momentálne vidíme snahu ministerstva zdravotníctva meniť aj túto situáciu," uzavrel Bodor.

"Treba riešiť, že existujú takéto lieky, ku ktorým treba pristupovať nejako individuálne, je to však veľmi citlivé, stanoviť to tak, lebo my to nemôžeme napísať, že sa to týka len jednej skupiny liekov, lebo nedostupné sú aj iné lieky, čiže tá legislatívna formulácia, a nájsť takéto všeobecné riešenie pre všetky lieky, je naša úloha, my sme sa s ňou nejako vysporiadali," informovala Ježíková. Zákon by mal byť v najbližšom čase v pripomienkovom konaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy