Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Gröhling: Najviac zaočkovaných medzi 12 a 17 rokov je v Bratislave, celoplošné zatváranie škôl nepodpíšem
Zdielať na

Minister Gröhling: Najviac zaočkovaných medzi 12 a 17 rokov je v Bratislave, celoplošné zatváranie škôl nepodpíšem

BRATISLAVA / Hoci je len začiatok augusta a do začiatku školského roka je to ešte pre žiakov ďaleko, na ministerstve školstva sa už pracuje na príprave opatrení pre nasledujúci školský rok.

Minister školstva Branislav Gröhling: Ja už školy nezatvorím

Okrem toho, že ľudia sledujú aktuálnu epidemickú situáciu kvôli cestovaniu počas letnej sezóny, je dôležitým bodom pre rodičov aj nadchádzajúci nový školský rok. "Z môjho rozhodnutia už to nebude možné. Ja som povedal, že školy na základe môjho podpisu už nezatvorím. Keď tak, to bude musieť urobiť vláda nejakým uznesením," povedal v relácii Ranné Noviny minister Gröhling. Ako potenciálne zatváranie budú mať možnosť regionálne úrady verejného zdravotníctva, ale nebude to môcť byť na celú školu, ale iba po jednotlivých triedach. 

Opatrenia budú podobné. Plošné testovanie na začiatku školského roka nebude

"Opatrenia budeme zhusťovať, to znamená do jednotlivých dní. Najviac tých opatrení v rámci možno nejakého pretestovania, dobrovoľného testovania," zdôraznil minister. Povinné testovanie nebude. Podľa slov ministra, on dlhodobo chce ustúpiť od mantry testovania. "Samozrejme, pre takú spokojnosť rodičov, či žiakov, budeme poskytovať aj túto možnosť," informoval minister v Ranných novinách. Aj na základe odporúčani epidemiologického tímu ostáva v povinnosti nosenie rúšok. "Tie nás ochraňujú aj pri vysokej zaočkovanosti," konštatoval Gröhling. 

Niekde budú zatvárať už na začiatku septembra

"Bohužiaľ, aj na základe čísiel tam, kde nám už začína v okresoch narastať počet prípadov, a kde je nízka zaočkovanosť, či už učiteľov alebo celkovej populácie je možnosť, že niektoré triedy sa budú zatvárať v septembri," pripustil Branislav Gröhling. 

Najvyššia zaočkovanosť žiakov od 12 do 17 rokov je v hlavnom meste

Minister školstva vyzýva študentov, aby sa dali zaočkovať. "Nie je to len o prevencii pred ochorením, ale aj o ochrane svojich starých rodičov," uviedol Gröhling. "Najväčšia zaočkovanosť medzi 12 a 17 je v Bratislave. Najnižšia zaočkovanosť je v Medzilaborciach, Revúcej a Rimavskej Sobote," povedal. "Bratislava má veľkú zaočkovanosť, čo sa týka celkového obyvateľstva. Je teda možné, že v hlavnom meste sa nebudú vytvárať ohniská nákazy," povedal Gröhling. Ďalej konštatoval, že dištančnú výučbu nechce ministerstvo pripustiť. 

"Dnes zverejníme mapu zaočkovanosti ľudí, ktorí pracujú v školstve. Budeme kontaktovať riaditeľov škôl v tých najhorších okresoch, s tým ako im môžeme pomôcť. Budeme spúšťať aj informačnú kampaň, kde budeme búrať hoaxy," dodal minister školstva.

Prehľad najviac zaočkovaných študentov od 12 do 17 rokov v okresoch:

  1. Bratislava - 43%
  2. Senec - 38%
  3. Pezinok - 35
  4. Malacky - 27%
  5. Dunajská Streda - 27%
  6. Žilina - 27%
  7. Banská Bystrica - 26%
  8. Trenčín - 26%
  9. Trnava - 26%
  10. Košice - 23%

Prehľad najmenej zaočkovaných študentov od 12 do 17 rokov v okresoch:

  1. Medzilaborce - 6%
  2. Revúca - 7%
  3. Rimavská Sobota - 8%
  4. Gelnica - 8%
  5. Lučenec - 8%
  6. Poltár - 8%
  7. Veľký Krtíš - 8%
  8. Svidník - 8%

Inštitút zdravotných analýz

Najvyššie percento zaočkovaných zamestnancov škôl je v Dunajskej Strede

Podľa informácii a dát získaných od Inštitútu zdravotných analýz je najvyššie percento zaočkovaných zamestnancov škôl v Dunajskej Strede, Šali a Bratislave. Minister školstva Branislav Gröhling vyzval študentov, ale aj zamestnancov, aby sa išli očkovať. "Očkovanie je najlepšie riešenie aké máme," skonštatoval minister Gröhling.

Inštitút zdravotných analýz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy