Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V roku 2009 pri výbuchu v Handlovej prišlo o život 20 baníkov. Verdikt stále nepadol
Zdielať na

V roku 2009 pri výbuchu v Handlovej prišlo o život 20 baníkov. Verdikt stále nepadol

HANNDLOVÁ / NOVÁKY / V roku 2006 zomreli v bani Nováky štyria chlapi, o tri roky neskôr v Handlovej pri výbuchu prišlo o život 20 baníkov. Policajti určili v oboch prípadoch vinníkov, ale to je nateraz všetko. Oba prípady skončili na súde, no definitívny verdikt ešte nepadol.

Miroslav Masarik nezabudne na 10. august 2009 do konca života. Obrovský výbuch prežil. Jeho 20 kamarátov také šťastie nemalo. Vyšetrovanie ukázalo, že za ich smrť sú zodpovední traja riadiaci pracovníci hornonitrianskych baní. Tak pán Masarik, ako aj desiatky pozostalých sa ešte spravodlivosti nedočkali.
Za smrť 20-tich chlapov, ktorí zomreli pre 12-timi rokmi v bani Handlová, nebol dodnes nikto potrestaný. "To pôjde takým smerom, že sa spravodlivosti nedočkáme ani 50 rokov, povedal zachránený baník," Miroslav Masarik.

Sudca okresného súdu obžalovaných dvakrát odsúdil. Muž, ktorý zásah riadil dostal osem rokov, veliteľ likvidácie požiaru šesť a vedúci ťažobného úseku dostal päť rokov. Odvolali sa a spis putoval na krajský súd v Trenčíne. Tam čaká už rok.
"Na dĺžku konania má vplyv, jednak to, že ide o skutkovo a právne komplikovanú trestnú vec. Je potrebný určitý čas, aby si trojčlenný senát naštudoval rozsiahly spisový materiál a pravdou je aj to, že sudcovia sú povinný prednostne a urýchlene rozhodovať v tých trestných veciach, kde obvinený sa nachádza vo väzbe," uviedol hovorca Krajského súdu Trenčín, Roman Tarabus.

Časť bane zatvoria

Tú časť bane, v ktorej k výbuchu došlo do konca roka definitívne zatvoria. Jeden z obžalovaných je už na dôchodku. Zvyšní dvaja tu stále pracujú. "Do právoplatnosti rozhodnutia príslušného súdu platí pre nich prezumcia neviny, ktorú rešpektujeme," povedala hovorkyňa Hornonitrianskej bane Prievidza, Adriana Siváková.
Rovnako stále nedoriešený je proces v prípade závalu v bani Nováky. K tomu došlo pred takmer 15-timi rokmi. 16. novembra 2006 tu 300 metrov pod povrchom zasypali tony blata a vody štyroch chlapov. Pomoci im už nebolo. Policajti obvinili štyroch pracovníkov hornonitrianskych baní. Jeden z nich je obžalovaný aj v kauze výbuchu v handlovskej bani. Tu nepadol ešte ani jeden rozsudok.
"V septembri by sme písali pani prezidentke, že, čo máme vlastne robiť. 15 rokov v novembri a žiadna odpoveď. Je to až do neba volajúce," uviedla vdova Miroslava Ondrejková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy