Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kočnerove "motáky" pred súdom: Pokračovať bude súd na jeseň, predvolať by mohli aj Zuriana
Zdielať na

Kočnerove "motáky" pred súdom: Pokračovať bude súd na jeseň, predvolať by mohli aj Zuriana

BRATISLAVA / Pokračuje súdny proces s Marianom Kočnerom v prípade takzvaných motákov. Už v júni súd rozhodol o prijatí obžaloby, zároveň však zmenil kvalifikáciu žalovaného skutku z trestného činu marenia spravodlivosti na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. V prípade by ako svedkovia mali vypovedať napríklad advokát Mariana Kočnera - Marek Para, či Andrej Šabík alebo bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Pojednávanie je vytýčené aj na stredu, 11. augusta.

Senát Okresného súdu Bratislava I po dnešnom vypočutí ďalších dôkazov v kauze motákov Mariana Kočnera odročil proces na 27. októbra. Senát zároveň zváži predvolanie bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a tiež opätovne predvolá advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal motáky z väzenia vynášať. Znalecký posudok, ktorý sa dnes v tejto veci čítal na súde, potvrdil, že motáky, ktoré polícii poskytol Peter Tóth, skutočne písal Marian Kočner.

Obhajca Mariana Kočnera, Michal Mandzák spresnil, prečo obhajoba žiada predvolanie Zuriana ako svedka. "Týždenník Plus 7 dní s ním zverejnil rozhovor, v ktorom sa tento svedok mal vyjadriť, že tieto motáky mali byť odovzdané jemu a že ide o spôsob zabezpečenia dôkazu,“ povedal Mandzák. K záverom znaleckého posudku, ktorý má potvrdzovať autenticitu motákov ako diela Mariana Kočnera, uviedol, že ich považuje za irelevantné. "Obsah motákov nič nevypovedá v predmete skutku. Predmetom skutku nie je falšovanie, ale navádzanie svedka Osuského,“ uzavrel Mandzák.

Podľa zastupujúceho prokurátora Ronalda Kutiša bol záver znaleckého posudku jednoznačný, a síce, že Marian K. motáky skutočne napísal. Dnes na súde prezentované telefonáty, ktoré sa počas pojednávania púšťali, objasnili podľa neho ďalšie veci. "Potvrdili okolnosti, ktoré uvádzal svedok Peter Tóth k šifrovanej komunikácii medzi ním a obžalovaným,“ doplnil Kutiš.

Na súd sa dostavil aj obvinený Marian Kočner.  Po poučení súdu sa Kočner vyjadril stroho: "som nevinný." Zároveň využil svoje právo nevypovedať.  

Znalecký posudok, ktorý sa dnes v kauze Motáky čítal na Okresnom súde Bratislava I, potvrdil, že motáky, ktoré polícii poskytol Peter Tóth, skutočne písal Marian K. Ten bol počas pojednávania v sále prítomný. 

​Peter Tóth najprv na otázky obhajoby odpovedal nechcel

V prvý deň pred súdom čakal predvolaný svedok Peter Tóth, kedysi kamarát Mariana Kočnera. Bol aj prvým svedkom, ktorý vypovedá. Hrozila mu poriadková pokuta. Odmietol odpovedať na otázky obhajoby. Sudca takéto správanie označil za pohŕdanie súdom. Po oznámení, že mu môže byť uložená poriadková pokuta sa nakoniec rozhodol odpovedať. 

Mariana Kočnera za vynášanie motákov z väzby obvinili z pokusu marenia spravodlivosti. A to ešte v septembri 2019. Marian Kočner mal z väzby posielať lístočky s inštrukciami určené svojmu kamarátovi, novinárovi Petrovi Tóthovi. Lístočkami mal inštruovať Tótha k tomu, aby kontaktoval vplyvných ľudí, vrátane podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý mal cez svojho kamaráta zariadiť jeho prepustenie z väzby. Rovnako v týchto listoch podľa e-mailu Marian Kočnera žiadal Tótha, aby kontaktoval osobu označenú ako RF, aby zistil, prečo zlyhal „jeho človek“ na ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe.

Keďže proti Kočnerovi je korunným svedkom jeho dlhoročný dôverník Peter Tóth, Kočnerova obhajoba navrhovala znaleckým skúmaním vyšetriť duševný stav svedka Petra Tótha pre zistenie, či je svedok schopný dôveryhodne a presne pamätať si ním opisované skutočnosti.

​Motáky mali slúžiť Kočnerovi aj na organizovanie a prevod jeho majetkov

Projekt "Kočnerová knižnica" ktorým medzinárodná skupina investigatívnych novinárov sprístupňuje dáta z vyšetrovacieho spisu prípadu Kuciak, prináša ďalší zaujímavý dôkaz. Marian Kočner z väzenia utajeným spôsobom inštruoval svoju rodinu, ako má prevziať jeho firmu a realizovať prevody majetku. Televízia JOJ má k dispozícii "moták" v ktorom Kočner písal dcére, aby prevzala jeho spoločnosť a dohliadala na predaj nadštandardných bytov v centre Bratislavy. Rezidencia stojí na Cintorínskej ulici. Tú Kočner spomína aj v Threeme.

​Marian Kočner je momentálne právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek na trest 19 rokov väzenia. Obžalobu voči nemu z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR opätovne prejedná Špecializovaný trestný súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy